Diu que la nominació a Cortsenc d'Honor li ha arribat per sorpresa. El Pedro Alonso es va començar a implicar amb el barri quan es va jubilar, fa gairebé 20 anys. PEDRO ALONSO, vicepresident AV Avinguda de Xile i membre Banc Solidari de les Corts “Dejé mi vida privada porque entendí que la vida de los vecinos y la vida mútua eran muy sanas. Y bueno, a mi ya me conocen en el distrito. Soy una persona racional que lo mismo que hago en mi casa quiero que haga el ayuntamiento.” És el vicepresident de l'Associació de Veïns de l'Avinguda de Xile i una de les ànimes del Banc Solidari de les Corts, que va crear amb altres veïns el 1997 i que, precisament, és una associació que també opta a la distinció de Cortsenc d'Honor. PEDRO ALONSO, vicepresident AV Avinguda de Xile i membre Banc Solidari de les Corts “La gente acude a la entidad para dar cosas y recibir cosas. Sin medida, quiere decir que hay voluntarios que llevan casi 20 años funcionando y, sin embargo, no han pedido nada. Desde temas burocráticos o acompañar a la gente al médico.” A banda dels petits serveis, el banc fa classes de repàs gratuït per a 70 alumnes i té oberts quatre grups de dol amb més de 100 assistents. L'objectiu -assegura- és fomentar la solidaritat per ser on les administracions no arriben. Rètol: Associació Discapacitat Visual Catalunya, barri de La Maternitat i Sant Ramon No totes les persones amb discapacitat visual tenen el mateix grau de visió ni les mateixes necessitats. Per donar-hi resposta es va crear fa gairebé 20 anys l'Associació Discapacitat Visual Catalunya. En Manel Martí en va ser un dels fundadors i ara que, tant ell com l'entitat, opten a la distinció del Cortsenc d'Honor, assegura que els premis els fan il·lusió, però no són el més important. MANEL MARTÍ, president de l’Associació Discapacitat Visual Catalunya “Nosaltres el que volem és que la feina que fem sigui força interessant per a tothom, que la gent tingui millor qualitat de vida i que la nostra feina tingui un significat pel nostre conjunt de persones.” A l'entitat atenen qualsevol persona amb baixa visió i ofereixen serveis com el d'acompanyament a persones cegues, activitats culturals, de formació o d'assessorament laboral. Però també són un espai de suport emocional. MANEL MARTÍ, president de l’Associació Discapacitat Visual Catalunya “Compartir amb nosaltres l'experiència d'anar perdent la vista i tenir companys en la seva mateixa situació al seu costat que l'ajuden... perquè perdre la vista és una jugada forta que et fa la vida i cal intentar fer-ho el més... jo sempre dic fer-ho suavet.” Actualment són més de 700 socis, entre voluntaris i usuaris, que, a més, també fan activitats de sensibilització amb escoles i entitats del barri. Informen: Queralt Gómez / Anna Feliu

El procés de selecció està obert fins al 14 de setembre i poden votar-hi les més de 300 associacions i entitats que hi ha al districte. Posteriorment, el ple referendarà els guanyadors i se’ls reconeixerà durant la Festa Major de les Corts, que serà a començaments del mes d’octubre.

Pedro Alonso és veí de la Maternitat i Sant Ramon i va començar a implicar-se en el barri quan es va jubilar, fa pràcticament 20 anys. El primer que va fer va ser crear -conjuntament amb altres veïns- el Banc Solidari de les Corts, una entitat pensada per oferir serveis de manera gratuïta “sense límits”, assegura el Pedro. A diferència dels bancs del temps tradicionals, al Banc Solidari una persona pot oferir tots els serveis que vulgui sense rebre res a canvi, o a l’inrevés. Als inicis, al banc s’oferien principalment serveis de bricolatge o d’acompanyament a persones grans però ara la infraestructura ha crescut molt i a banda de les petites ajudes, el banc ofereix classes de repàs gratuïtes a més de 70 nens i nenes del barri i té oberts quatre grups de dol, amb més de 100 usuaris.

La creació del Banc Solidari de les Corts, el 1997, va anar en paral·lel a la implicació del Pedro amb les associacions de veïns de les Corts. Actualment, és vicepresident de l’Associació de Veïns de l’Avinguda de Xile i és un assidu de les audiències públiques. Una de les seves fixacions ha estat sempre lluitar perquè el creixement del Futbol Club Barcelona -l’entitat més gran del barri de la Maternitat- es fes de manera sostenible i sense perjudici per als veïns de la zona. Això l’ha portat a oposar-se a diversos plans de reforma, entre els quals, el del Barça 2000.

Les altres dues candidatures són per a l’Associació Discapacitat Visual Catalunya i el seu president, Manel Martí, que en va ser un dels fundadors. L’associació es va crear el 1993 i és a les Corts des del 2001. El seu principal objectiu és donar suport i assistència a qualsevol persona que tingui una discapacitat visual, independentment del seu grau de visió i de la nacionalitat.

Ofereixen serveis de tot tipus, des d’acompanyament a persones cegues fins a activitats culturals, de formació, suport psicològic, assessorament laboral i legal, entre d’altres. Però també són en un espai de suport emocional perquè segons explica Manel Martí “perdre la vista és una jugada forta que et fa la vida” i poder-ho compartir amb altres persones que també hi han passat fa que sigui més lleuger. Actualment l’entitat té més de 700 socis, entre voluntaris i usuaris, que, a més, també fan activitats de sensibilització amb escoles i entitats del barri.