Fa 40 anys de l’ocupació veïnal de la planta asfàltica de les Roquetes, a pocs metres de les cases. Una acció contra la contaminació que generava. AURORA ÁLVAREZ, Ateneu Popular 9 Barris “Com a associació de veïns de Nou Barris es va contactar amb l’Ajuntament de Barcelona per demanar que aquesta fàbrica deixés de funcionar, però no hi havia una resposta. Espontàniament però organitzadament, diguéssim, es va decidir inutilitzar-la. I per això es va tirar a terra la xemeneia que és per on sortien els fums.” Mesos després, la festa de les Trenta Hores va pressionar per aconseguir l’ateneu Popular de Nou Barris. I van arrencar les activitat en espais precaris. L’alçària de les naus va facilitar la implantació del circ. Finalment l’Ajuntament va iniciar-ne la reforma total l’any 91. AURORA ÁLVAREZ, Ateneu Popular 9 Barris “Es va demanar que el teatre fos una sala adequada per fer circ de sala. Això va ser la gran novetat i la gran batalla amb l’Ajuntament, va costar molt. Per això les obres van durar quatre anys.” La inauguració de l’edifici va consolidar el projecte i l’arrelament del circ social. AURORA ÁLVAREZ, Ateneu Popular 9 Barris “La nostra aposta quant al circ és aquesta formació i utilització del circ com a eina de transformació social, i per una altra banda, l’artística, la potenciació d’espectacles de circ de qualitat, com el que ara tenim el 21è Circ d’Hivern.” Entre les diverses celebracions, destaca la reedició de la festa de les 30 hores d’espectacles i unes jornades de reflexió sobre el futur de l’equipament.
La decisió va sorgir de forma espontània, en una de les moltes reunions que els veïns havien convocat per tractar els problemes de contaminació i brutícia de la planta asfàltica, a més de, paradoxalment, la manca de carrers pavimentats. Un cop desballestada la xemeneia, l’ocupació popular va voler convertir la planta asfàltica en un ateneu que aplegués totes les expressions artístiques i culturals. Com a mesura de pressió, van celebrar el 4 i 5 de juny del 1977 les Trenta Hores de Festa Popular a les instal·lacions de la nau i voltants.
Les primeres activitats es van fer al magatzem de maquinària d’obres públiques. L’alçària del sostre va facilitar l’arribada d’artistes de circ per assajar-hi i fer-hi espectacles. Com a equipament cultural producte del triomf popular i símbol de les lluites veïnals, es va definir com un gran centre on l’acció cultural i artística era l’eina de transformació social. Allà es van desenvolupar diverses activitats artístiques, culturals, socials i educatives dirigides a millorar la creativitat, la participació, la solidaritat i la cohesió social de les persones.
Finalment, després de 14 anys de precarietat, l’Ajuntament va iniciar els treballs per condicionar l’antiga fàbrica de ciment. Les obres van durar gairebé quatre anys, en els quals l’activitat de l’ateneu va continuar de forma itinerant pels diferents barris del districte. L’octubre del 1994 es va inaugurar el nou edifici, que va comportar la consolidació del projecte i de l’associació Bidó de Nou Barris, l’entitat gestora de l’equipament. El circ, que sempre havia estat una peça important, va agafar encara més importància amb la creació de les escoles infantil i juvenil, produccions pròpies com el Circ d’Hivern, que enguany ha arribat a la 21a edició.
Fa quatre anys l’ateneu va viure la darrera reforma, que va ampliar i millorar les instal·lacions: va guanyar espai útil i va modernitzar l’aspecte de l’edifici. Aquest any, l’ateneu preveu celebrar els 40 anys del projecte amb una activitat especial cada mes. Les celebracions arrencaran l’11 de febrer, amb una tarda festiva i un concert de Def Con Dos. A partir del març, espectacles de dansa, teatre i circ se succeiran fins a arribar a la tardor, quan tindrà lloc un dels actes destacats: la reedició de la festa de les Trenta Hores. Els actes es clouran amb unes jornades de reflexió per imaginar com ha de ser l’Ateneu Popular 9 Barris del futur. A més, treballen en la creació de dues exposicions i un llibre commemoratiu.