El millor panettone del món d’aquest 2024 no es fa a Itàlia, sinó a Barcelona. El certamen anual que s’ha celebrat a Milà del 8 al 10 de novembre ha escollit el dolç de Tonatiuh Cortés, el mestre forner de la fleca artesana Suca’l, que fins fa poc es deia Cloudstreet Bakery. Cortés s’ha endut el guardó per davant de la resta d’aspirants, entre els quals hi havia un altre mestre flequer de Barcelona, Daniel Jordà, de Panes Creativos (plaça de Garrigó, 5). Suca’l té actualment tres botigues: a Rosselló, 112, Fluvià, 113 i plaça del Mercadal, 36.
Tots dos van venir a betevé uns dies abans de viatjar a Milà per explicar com es preparaven per a la competició mundial. Les normes de la competició són estrictes i tant la farina com la mantega i la fruita són de procedència italiana. De fet, és la mateixa organització del concurs la que s’encarrega d’enviar als participants els ingredients amb els quals han d’elaborar el típic dolç italià.
En declaracions al betevé directe Cortés ha explicat que encara està impactat pel reconeixement: “No en sóc conscient. No m’ho puc creure”. La gesta no ha estat fàcil perquè tradicionalment sempre es repeteix un triplet italià: “Sempre guanyen i és el que esperàvem que tornés a passar”. Cortés creu que la victòria és fruit de l’experiència acumulada: “Sabem com els agrada als italians que sigui el panettone clàssic”.
El forner mexicà establert a Barcelona diu que totes les reaccions que li han arribat han estat molt positives: “A algú no li haurà agradat que vinguin de fora a treure-li el premi però en general tothom ha estat molt amable”. L’experiència d’haver guanyat anteriorment el premi a Millor panettone artesà de l’Estat els fa sentir tranquils i preparats per entomar la demanda que, de ben segur, es dispararà i més tenint en compte que tenim el Nadal a tocar.
Millor panettone artesà d’Espanya l’any 2019
La fleca artesana Suca’l, sota la seva marca anterior Cloudstreet Bakery, ja fa anys que ha situat els seus panettone entre els millors. L’any 2019 va guanyar el premi al millor panettone artesà d’Espanya en el marc del Fòrum Gastronòmic Barcelona. Tonatiuh Cortés ha explicat a betevé que aleshores el premi els va arribar “quan encara érem molt petits i no vam poder donar l’abast. Teníem cues i una una producció limitada de 50 panettones al dia“. En plena precampanya nadalenca, de ben segur que aquest 2024 tornaran a trobar-se una demanda desbordada i una allau d’encàrrecs per atendre.