En un dels carrerons estrets amb edificis de façana rosa i roba estesa del barri de la Marina de Port, a la falda de Montjuïc, reposa en silenci l’humil habitatge on l’escriptor Paco Candel va passar part de la seva vida. La seva filla María Candel fa més de cinc anys que intenta obrir-lo a la ciutadania i convertir-lo en un pis museu. Un equip del betevé directe ha entrat amb ella per descobrir alguns dels objectes i les anècdotes que s’hi han viscut a dins.

“Aquest és un pis entranyable”, explica María Candel, “que el meu pare va conservar per amor al treball que hi va fer, reclòs, i que està exactament igual“. Aquí van viure Paco Candel, la seva dona i els seus dos fills, María i Francesc, la dècada dels anys 60 i 70 del segle passat. Va ser en aquest habitatge de poc menys de 50 m² en què Candel va escriure Els altres catalans, el seu cèlebre estudi periodístic i sociològic sobre la immigració espanyola que va venir a Catalunya a mitjans del segle XX. També desenes de relats i articles periodístics.

Pipes, navalles i una Torpedo

Entre aquestes parets hi ha la biblioteca personal de l’autor de Donde la ciudad cambia su nombre, quadres i dibuixos d’amics, llibres dedicats d’altres escriptors. Molts records “com la seva col·lecció de pipes i algunes navalles que li regalaven els quinquis del barri”, diu entre riures María Candel, “hi ha una part important de la seva vida”. Hi romanen intactes, i una mica empolsinades, la seva taula, la màquina d’escriure Torpedo, una ràdio analògica, el seu rellotge, ulleres i el cartells de la campanya de les primeres eleccions democràtiques en què Candel va sortir escollit senador. També centenars de revistes i llibres.

El pis conserva les característiques dels pisos de la immigració dels anys 50 i 60, comenta María Candel, “i crec que seria molt bonic poder-lo oferir a la ciutadania, seria preciós veure on ell vivia, en un entorn on encara es poden reconèixer els seus textos”.

Colofó de la ruta candeliana

María Candel ha parlat amb diferents institucions, entre les quals l’Ajuntament de Barcelona, l’Instiut d’Estudis Catalans i l’Ateneu Barcelonès per intentar convertir aquest pis en un museu que recordi la vida i obra de Francesc Candel Tortajada, malgrat encara no ha aconseguit que aquesta reivindicació es converteixi en una realitat.

Afirma que a priori tothom ho veu amb bons ulls i que li han proposat de recollir signatures, però cal una institució que se’n faci càrrec i, de moment, això no ha estat possible. Per María Candel, aquest pis seria el “colofó” del que ella anomena la “ruta candeliana” i que inclou el mural del carrer de la Muga que el 2022 Roc Blackblock va fer en homenatge a l’escriptor de les Cases Altes, la biblioteca Francesc Candel ubicada a l’illa Phillips i el seu gegantó, que des del 2007 forma part dels Gegants de la Marina.

Comparteix a: