El carrer de la Muga, a la Marina de Port, ret homenatge a l’escriptor i periodista Paco Candel. Es tracta d’un mural que retrata Candel en el seu entorn, les cases barates de la Zona Franca, que ja no existeixen. El muralista Roc Blackblock ha pintat aquest record al novel·lista, un encàrrec de la revista de divulgació històrica ‘Sàpiens’.

Enguany farà 15 anys de la mort de Candel i la revista ‘Sàpiens’ va proposar fer un mural per a la portada d’octubre. Per fer-ho, va contactar amb el projecte Murs de bitàcola, que a través d’intervencions murals a l’espai públic visibilitza la memòria col·lectiva. El muralista Roc Blackblock va agafar el projecte per fer realitat la pintura amb la idea que no fos una pintura efímera només per a la portada, sinó que el grafit de Candel perdurés en les parets del barri on va viure, una proposta que la publicació va veure com una acció per mantenir viva la memòria de la figura de l’autor.

“Una reivindicació de les perifèries”

El mural s’ha dibuixat al carrer de la Muga, al barri de la Marina de Port, del districte de Sants-Montjuïc, on Candel va viure i va treballar. Per Blackblock aquest mural és “un homenatge i tribut a l’autor, una reivindicació de les perifèries, de les classes treballadores migrants, dels altres catalans i les altres Barcelones”.

Un mural amb l’essència del barri on va viure

Gran part de l’obra de Paco Candel està dedicada a l’onada migratòria espanyola a la Barcelona de mitjans del segle XX, amb la qual l’autor s’identificava. Obres com ‘Donde la ciudad cambia su nombre’ o ‘Els altres catalans’ són un exemple del barri que ell reivindicava.

El mural ha volgut captar aquesta essència, amb el retrat de Candel envoltat de les cases barates, on va residir i on es va inspirar per retratar les realitats de la ciutat. Pel muralista Roc Blackblock, Candel era un defensor de les “altres Barcelones que queden amagades i eclipsades per la gran ciutat”.

Un QR amb els articles de ‘Sàpiens’ sobre Candel

‘Sàpiens’ farà un especial de Candel en el número d’octubre, en què la revista retratarà “totes les cares de Candel”, des de les vessants humanística, social, literària o del barri. Tota aquesta informació es podrà consultar a través d’un QR que hi haurà al mural de la Zona Franca.

Roc Blackblock pintant el mural de Paco Candel