Foto: Xavi Calvo

La pràctica esportiva a Barcelona augmenta, segons la darrera enquesta d’hàbits esportius municipal. Gairebé set de cada 10 adults asseguren que practiquen esport de forma habitual, concretament el 66,4 %. Caminar és l’activitat estrella (31 %), seguida de la natació (16 %) i córrer pel carrer (13 %). Les xifres també apunten que cada cop hi ha més equitat en la pràctica esportiva pel que fa al sexe: el 69 % d’homes i el 64 % de les dones fan esport amb regularitat.

Més esport i més freqüència setmanal

L’estudi s’ha fet amb una mostra de 1.500 persones majors de 17 anys que viuen a la ciutat. Les dades permeten conèixer el perfil dels barcelonins que fan esport, les activitats físiques més practicades o l’ús de les instal·lacions esportives, i l’evolució d’aquesta pràctica esportiva.

Per exemple, respecte a l’enquesta anterior (del 2017), s’ha detectat que ha augmentat la freqüència setmanal amb la qual es fa esport: un 37 % en fa tres o quatre dies a la setmana i un 35 % en fa cinc dies o més.

Barcelona supera en 17 punts la mitjana europea

Barcelona se situa com una de les ciutat europees on es practica més esport, segons l’anàlisi de l’Institut Barcelona Esports (IBE), que compara els resultats de l’enquesta amb les del darrer Eurobaròmetre. Segons això, el 66 % dels barcelonins fan esport i la mitjana europea és del 49 %.

El regidor d’Esports, David Escudé, ha subratllat que la capital catalana té una tradició esportiva que li ve de lluny i sempre s’ha treballat per potenciar la pràctica i l’activitat física: “Barcelona està considerada una de les millor ciutats del món per fer esport”.

Els beneficis per a la salut, el motiu principal

La majoria de barcelonins que han participat en l’estudi, independentment de l’edat, la nacionalitat, el sexe o el barri on resideixen, coincideixen en el motiu principal: l’esport és beneficiós per a la salut.

Interior gimnàs
Foto: Xavi Calvo

I l’activitat física més habitual entre homes i dones és caminar. Pel que fa a la població femenina, després hi ha la natació, el ioga i la musculació. Per a la població masculina, la segona opció és la musculació, seguida de córrer i la natació.

Canvi d’hàbits amb la pandèmia

La majoria de persones es decanten per fer esport en una instal·lació esportiva i més de la meitat (el 52 %) prefereixen fer-ho en un equipament públic a prop d’on viuen, però ha augmentat força el nombre de barcelonins que practiquen esport a casa. Una opció que creix com a conseqüència de la pandèmia i perquè hi ha molta més oferta de continguts virtuals per fer-ho.

Pel que fa a l’aire lliure, la proximitat també s’hi imposa. En general, la ciutadania tria espais propers al domicili. A Collserola hi van sobretot els veïns dels districtes de la zona nord de la ciutat: les Corts, Sarrià – Sant Gervasi, Gràcia, Horta-Guinardó i Nou Barris. Per contra, a la façana marítima hi ha més esportistes de Ciutat Vella i Sant Martí.

L’estudi també assenyala que el Pavelló Blau és un espai que guanya adeptes per a la pràctica d’esport.

Comparteix a: