Tastar cafè procedent de Bulgària, Ucraïna, Holanda i Portugal, però també de València, Galícia o Catalunya. Veure en acció les campiones mundials de “latte art”, especialistes en fer dibuixos amb la llet. Escoltar ponències amb professionals del sector cafeter, o gaudir d’activitats de realitat virtual. Són només algunes de les experiències que es podran viure als BCN Coffe Awards del 29 de setembre a l’1 d’octubre a la Nau Bostik.

Uns premis que convertiran Barcelona en la meca del cafè d’especialitat i que també busquen reconèixer els establiments locals que n’ofereixen, ja siguin cafeteries, forns, pastisseries, restaurants o, fins i tot, cocteleries: “Volem que siguin com els Oscars del cafè, en una competició seriosa però alhora relaxada”, explica a betevé un dels directors del saló, André Barretto.

Les entrades anticipades es poden adquirir a un preu de 6 €, si es compren abans del diumenge 24 de setembre, i 10 € en els dies posteriors. Però què és el cafè d’especialitat? A banda de ser un cafè de molta qualitat, el que el defineix és la seva traçabilitat, és a dir, saber exactament d’on prové i quin camí ha fet des de la seva producció fins que el podem degustar.

Barista, un ofici a l’alça

En cap cas és només un saló per a professionals: “El públic general gaudirà del món del cafè i els professionals s’ho passaran encara millor”, diuen els organitzadors, que també són els autors de la guia BCN Coffee Guide, en què es recullen els establiments barcelonins on trobar cafè d’especialitat. A la Nau Bostik també hi haurà propostes gastronòmiques i en tots els casos hauran d’incorporar a la carta com a mínim un plat que tingui el cafè com a ingredient principal. Els organitzadors ens avancen que podrem degustar, per exemple, un allioli de cafè.

En aquesta segona edició els BCN Coffee Awards tindran el doble de marques participants, arribant a les 65 empreses. Serà també un espai de competició on es podrà descobrir l’ofici de barista: “Una professió no reconeguda encara amb la categoria que li pertoca”, adverteix Barretto. Un reconeixement escàs que contrasta amb la demanda creixent: “Hi ha més oferta que demanda, cada setmana ens fem ressò d’unes cinc ofertes de feina de barista a Barcelona i falta personal format per cobrir totes les vacants”, assegura.

De la mateixa manera que un sommelier és coneixedor de tots els secrets d’un bon vi, el barista ha d’haver “tastat molts cafès, conèixer la cadena de producció —des que el gra és verd fins que es torra— i d’aquesta manera poder recomanar al client quin és el cafè que necessita”.

Els secrets d’un bon cafè fet a casa

El bon cafè també es pot gaudir a casa. Com aconseguir-ho depèn de molts factors i no que la màquina de cafè sigui més o menys cara. Barretto ens indica que cal tenir en compte “el grau de torrat del cafè, el punt de mòlt i l’aigua que utilitzem”. Ens assenyala que l’aigua de Barcelona “té molta calç i és molt dura i ha de ser tractada per poder utilitzar-la amb finalitats culinàries”.

Els BCN Coffee Awards donaran premis en 14 categories com, per exemple, millor servei, restaurant, cafeteria, “brunch” o cafeteria. També hi ha una categoria específica per al millor establiment vegà i el millor establiment de productes sense gluten, lactosa i sucre.