Una proposta gastronòmica avantguardista, un bar de barri pràcticament centenari, i un espai que transfereix l’alegria dels sabors asiàtics. En definitiva, un palmarès ben divers en la quarta edició dels Premis Barcelona Restauració 2023 que s’han lliurat aquest dilluns a la nit en un acte a l’Antiga Fàbrica Damm. A l’acte hi han assistit el quart tinent d’alcaldia Jordi Valls i la regidora de Promoció Econòmica, Raquel Gil, acompanyats de diversos representants del món de la restauració.

Premi a la qualitat gastronòmica: Alapar

Situat al carrer de Lleida, Alapar és el projecte de Jaume Marambio i Vicky Maccarone. Ell s’ha format als fogons del restaurant St. Remy i d’allà va fer el salt a emblemes de Barcelona com el Disfrutar, el Tickets o Pakta. Maccarone va ser directora d’Hoja Santa i Niño Viejo, que també són del grup ElBarri. El jurat els ha valorat que són “una proposta única a la ciutat amb un local avantguardista i d’alta gastronomia que representa la ciutat més cosmopolita”. Alapar es defineix com una izakaya mediterrània amb producte d’aquí però cuinat amb tècniques asiàtiques.

Premi a la integració en el barri: Quimet d’Horta

L’abril del 1927, Rosita Not i Quimet Carlus, matrimoni, van obrir les portes del bar Quimet d’Horta, un bar d’entrepans que aviat serà centenari i on presumeixen que s’hi poden tastar “les millors xapates de la ciutat”. El jurat dels Premis Barcelona Restauració ha valorat “la identificació amb les particularitats de l’entorn i el territori i per ser un local gairebé centenari, referent i centre de gravetat del barri”. Actualment regentat per Josep Lluís Jalmar, el bar continua mantenint viu l’esperit i caràcter genuí del Quimet d’Horta.

Premi al local notori o innovador: Roots & Rolls

“Un espai que transfereix l’alegria, la creativitat i els sabors asiàtics”. Amb aquestes paraules el jurat ha descrit el premi a Roots & Rolls, un restaurant situat al carrer del Consell de Cent que versiona en format vegà els plats clàssics de la cuina asiàtica. Especialitzats en sushi i maki també ofereixen crestes japonesesgyozas, ramen, padthai o noodles.

Fismuler, Echegaray i Casa Petra, premiats com a millors restaurants de Barcelona 2022
El restaurant Fismuler, guanya en la categoria de qualitat gastronòmica; l’Echegaray, de Sant Martí, en la d’integració al barri, i Casa Petra, de les Corts, en la de local notori o innovador

Premi a la sostenibilitat: La Forquilla

El jurat ha atorgat el premi a la sostenibilitat a La Forquilla de Nou Barris, a Verdum, restaurant al qual reconeixen “un ADN vinculat a la vida dels mercats de Barcelona i una aposta per la sostenibilitat i el compromís corporatiu”. Es tracta d’un negoci familiar, que cada dia elabora un menú de cuina de mercat i que també té una oferta de platets amb producte fresc i de temporada. Al capdavant de la cuina hi ha la xef Mireia Pascual.

Menció honorífica a El Cafè del Centre i al restaurador Pere Chías

El jurat també ha premiat El Cafè del Centre, al carrer de Girona, pels seus 150 anys d’història com a “establiment emblemàtic de la ciutat vinculat al barri, amb gran sensibilitat per preservar la història i la tradició a la ciutat”. I l’altra menció honorífica ha estat per al restaurador Pere Chías “per la seva implicació i dedicació a la restauració de Barcelona durant els 37 anys que ha estat al Gremi de Restauració, nou dels quals com a president”.