La Fundació Marcet amb la col·laboració del consolat d’Ucraïna acull i tutela fins a 40 joves refugiats d’entre 8 a 16 anys. Es tracta de menors que jugaven a futbol en clubs modestos al seu país i que ara viuen a l’acadèmia de professionalització futbolística, on també es beneficien del programa de la Fundació.
Un dels nois que ja fa dos mesos que va arribar és en Yegor, que té 14 anys i és un jove porter ucraïnès a qui li ha canviat la vida. La guerra l’ha allunyat del seu país i la seva família, però ara forma part del programa de la Fundació Marcet. Una acadèmia per a joves que somien a ser futbolistes professionals. En Yegor explica que està molt content amb l’acollida a la Fundació Marcet i que l’únic negatiu és que no hi és la seva família”.
Entrenar joves que venen de la guerra
El director esportiu de la Fundació Marcet és el Carlos Rivero i detalla que malgrat que tenen experiència amb nois i noies de tot el món, aquesta és la primera vegada que acullen nens que venen del trauma d’una guerra. Rivero, però, afirma que la clau ha estat normalitzar el dia a dia perquè no pensin en la guerra i que això els està ajudant molt.
Un dels puntals del projecte és el mateix Javier Marcet, l’advocat és un dels patrons de la Fundació que ha mogut cel i terra per tirar endavant el projecte i que ha comptat amb la col·laboració d’advocats del bufet on treballa i fins i tot jutges. Explica que aquesta no és una situació normal, sinó anòmala i que aquests joves no sabien que estarien ara a Barcelona sota un programa d’entrenament per arribar ser professional del futbol. En aquest sentit, Oriol Giralt, cap de relacions institucionals de la Fundació Marcet afegeix que “et venia la mare amb el nen i els documents i et demanava de fer-ho ràpid perquè volia tornar de pressa a Ucraïna per lluitar amb el seu marit”.
L’ajuda a Ucraïna continua sent necessària
Vladyslav Sapozhnik, vicecònsol del consolat general d’Ucraïna a Barcelona afirma que la situació a Kíiv ha millorat, però que ara és més important que mai l’ajuda d’Europa. Tot i que sembla que la guerra ha entrat en un punt mort, Kíiv continua necessitant productes bàsics i ajuda humanitària i agraeix tot el suport que estan rebent.