Eurolliga

(EFE) – L’Assemblea d’Accionistes del Sindicat de l’Eurolliga ha aprovat la implementació d’uns estàndards d’equilibri financer nous que amplien el Reglament actual del fair play financer de la competició. La idea del sistema és que l’Eurolliga sigui més competitiva i també més igualada.

Les noves regles de fair play de l’Eurolliga

En aquest sentit la nova norma bàsicament és implementar un límit salarial, a l’estil de l’NBA. Aquest nou fair play preveu una compensació econòmica dels clubs que s’excedeixin en el pressupost de la contractació de jugadors a la resta d’equips participants. Els nous estàndards d’equilibri financer pretenen, segons l’Eurolliga, “alinear els nivells de remuneració mínims i màxims amb els ingressos col·lectius generats pels clubs, promoure la sostenibilitat i l’equilibri competitiu i augmentar la “transparència” de la competició.

Per això, s’estableixen uns nivells de despesa en la contractació de jugadors que siguin iguals per a tots els equips, en funció dels ingressos generats col·lectivament pels clubs durant les dues últimes temporades i no en funció dels ingressos individuals de cada equip, com passava fins ara.

Tres nivells de salaris

Amb la nova regulació del fair play financer, l’Eurolliga introdueix tres rangs de remuneració per a tots els equips. Aquests nivells marcaran la despesa mínima i màxima de cada club en els salaris esportius, “permetent excepcions per a determinats jugadors amb l’objectiu d’atreure, desenvolupar i retenir els millors talents”.

Així, el nivell de remuneració baix determina que els clubs han de gastar en la contractació de jugadors com a mínim el 32 % dels ingressos col·lectius.

El nivell de remuneració base serà de fins al 40 % dels ingressos que els clubs tinguin de mitjana, excloent-ne jugadors àncora, jugadors sub-23, jugadors amb permanència estesa i jugadors lesionats de llarga durada. El nivell de remuneració alt (fins al 60 % dels ingressos dels clubs ) sí que inclourà els jugadors àncora.

La compensació que hauran de pagar els que s’excedeixin

La nova normativa preveu que qualsevol club que gasti més enllà d’aquests nivells haurà de compensar econòmicament els altres equips que sí que compleixin la normativa, a través d’un fons col·lectiu.

És a dir, tots els equips que incompleixin el fair play financer aportaran un percentatge de la quantitat excedida (aquest percentatge va del 50 al 100 % en funció de els diferents trams: del 0 al 10 % d’excés, del 10 al 30 % i del 30 al 50 % d’excés) a un fons que es repartirà entre els qui hagin complert la norma d’inscripció de jugadors.

Aquesta temporada 2024-25 serà de transició perquè els equips participants en l’Eurolliga s’adaptin a la normativa, mentre que les mesures s’aniran introduint progressivament al llarg de les dues temporades següents, fins a assolir la seva plena implantació per a la temporada 2027-28.