INEOS Britannia - Alinghi Copa Louis Vuitton

Les semifinals de la Copa Louis Vuitton ja estan decidides. L’Ineos Britannia, que va acabar primer a la Double Round Robin, ha triat l’Alinghi com a rival. Les normes de la prova determinen que el líder d’aquesta primera fase té aquesta prerrogativa. Com a conseqüència, el Luna Rossa se les haurà contra l’American Magic en unes semifinals que començaran aquest dissabte a partir de les 14 h.

Britànics contra suïssos

A la Double Round Robin el primer classificat va ser, per sorpresa, l’Ineos Britannia. El Luna Rossa ho tenia tot de cara, però van quedar desqualificats de la regata a causa d’una avaria a l’embarcació i el guanyador es va decidir en una regata final amb triomf per als britànics. En les regates prèvies de la Round Robin l’Ineos Britannia es va imposar en les dues ocasions a l’equip suís de l’Alinghi. Per tant, són favorits per classificar-se per a la final.

Italians contra americans

El Luna Rossa semblava el gran favorit per guanyar la Round Robin, però una derrota contra l’Ineos i la desqualificació a la jornada final va provocar que perdés el lideratge. De totes maneres, contra l’American Magic els italians han guanyat les dues regates prèvies.

Copa Amèrica de vela 2024 a Barcelona: equips participants

Aquests són els sis equips participants: l’Emirates Team New Zealand (Nova Zelanda), l’Ineos Britannia (el Regne Unit), l’American Magic (els Estats Units), el Luna Rossa Prada Pirelli (Itàlia), l’Alinghi Red Bull Racing (Suïssa) i l’Orient Express Racing Team (França), que ja ha quedat eliminat després de la Round Robin.

La final de la Copa Amèrica començarà el 12 d’octubre i la guanyarà el primer equip que s’emporti set regates. Consulta, aquí, el sistema de competició de la Copa Amèrica de manera més detallada.

Per primera vegada a la història hi haurà Copa Amèrica femenina

La ciutat de Barcelona passarà a la història per acollir la primera competició femenina de la Copa Amèrica, 173 anys després. És la Puig Women’s America’s Cup, i se celebrarà del 5 al 17 d’octubre. La cita té una altra rellevància: la modalitat femenina té la participació d’un equip local, el Sail Team BCN. També hi haurà una Copa Amèrica jove, la UniCredit Youth America’s Cup, del 17 al 26 de setembre.

Com és una regata de la Copa Amèrica?

Els dos vaixells que competeixen entren al camp tres minuts abans que comenci la regata. En aquest temps calculen tot el que poden de l’adversari i després engeguen la cursa fent ziga-zagues en cenyida. O sigui, navegant contra el vent. Les portes s’han de creuar sis vegades, tres amb el vent de cara i tres amb el vent a favor, és a dir, a sotavent. Els àrbitres poden modificar el recorregut en funció de les condicions meteorològiques, suspendre-les temporalment i ajornar-les fins a l’endemà. Els vaixells s’enlairen quan la força del vent real és d’entre sis i mig i 21 nusos, això vol dir, entre 13 i 42 quilòmetres per hora. Si hi ha menys vent o més, no es navega.