El canvi climàtic és un debat que està sobre la taula des de fa anys i cada dia que passa els seus efectes es deixen veure més. Amb la Laia Pujolassos en la secció del ‘btv esports en femení’ ens hem fixat com contamina l’esport i quines són les solucions que han posat sobre la taula algunes dones.

La contaminació de l’esport

Com a exemple de com contamina l’esport, la Laia ens ha explicat com l‘Himàlaia l’any 2019 es va convertir amb 11 tones de material esportiu i deixalles amb l’abocador més gran del planeta. A més, també ens ha descobert quants milions de tones de CO2 a l’atmosfera generen els Jocs Olímpics (3,4 milions) i el Mundial de Futbol (2,5). En canvi, els esports que tenen més sensibilitat són els que tenen contacte amb la natura com l’esquí, l’escalada, la natació en aigües obertes, etc.

Iniciatives sostenibles

Hi ha diverses dones que han començat a alçar la veu contra aquesta contaminació i han posat en marxa un seguit d’iniciatives per capgirar-ho. La Laia ens ha apropat la visió de la Junko Tabei, la primera dona en escalar l’Everest. La japonesa, en els últims anys de la seva vida, es va preocupar per gestionar el tipus de turisme a l’Everest i també la gestió de residus dels muntranyistes. També ens ha explicat com l’Araceli Segarra, la primera catalana i espanyola en escalar l’Everest el 1996, ha signat conjuntament amb altres esportistes destacats un manifest en contra dels Jocs Olímpics d’Hivern de Pirineus-Barcelona del 2030.

A més, s’han creat diverses iniciatives a escala global per reduir la contimació de l’esport. El COI, per exemple, s’ha compromès a erradicar els materials d’un sol ús. Es crearà un distintiu de competicions en “banderes verda”, fabricar roba i material esportiu amb teixits sostenibles i controlar el regadiu de camp de golf, fubtol…