Joan Laporta

El Barça ha presentat una demanda a La Lliga de Futbol Professional, entitat presidida per Javier Tebas, per impedir-li ampliar un 15 % la massa salarial. Considera aquest fet un tracte discriminatori envers els 38 clubs de futbol que van signar l’agost del 2021 l’acord amb CVC Capital Partners i que sí que estan autoritzats a ampliar un 15 % de la massa salarial aquesta temporada. La demanda s’ha presentat al Jutjat Mercantil número 7 de Barcelona i la patronal dels clubs ja n’és coneixedora. A banda del Barça, el Reial Madrid, l’Athletic Club i l’Eivissa tampoc no van signar l’acord amb CVC.

El Barça, lluny d’acostar posició amb l’LFP

El Barça manté la seva posició i segueix presentant batalla per la negativa del màxim òrgan estatal del futbol, l‘LFP, de poder ampliar la massa salarial. El club blaugrana ja va decidir recórrer contra aquesta decisió de l’LFP i Javier Tebas primer davant el Comitè de Control Econòmic de La Lliga i, després, al Comitè de Segona Instància de la Llicència UEFA de la RFEF (Reial Federació Espanyola de Futbol), però en tots dos casos es va desestimar el seu recurs.

La resposta de Javier Tebas i l’LFP

La Lliga de Futbol Professional no comparteix els arguments del FC Barcelona. L’entitat considera que no són comparables les operacions del FC Barcelona amb les dels clubs que estan sota el paraigua de CVC mitjançant el Pla impuls. En aquest cas, els clubs adherits a aquest Pla impuls estan subjectes a un control exhaustiu per part de l’LFP de la destinació dels fons a efectes finals de l’ampliació del 15 % d’aquesta massa salarial, control que no obtenen en el cas del FC Barcelona.

I també afirmen que en el cas del Barça, el club ha realitzat operacions aquesta temporada que han incrementat el límit del cost de la plantilla en un 100 % i si, a més, es pretén ampliar un 15 % la massa salarial, el global s’enfilaria al 115 %, uns números del tot inassumibles, donada la situació econòmica del club blaugrana, que empitjoraria encara més, i que també seria un greuge comparatiu per a la resta de clubs que sí que han signat amb CVC.

El Barça i l’LFP, en la persona de Javier Tebas, protagonitzen una llarga llista de desavinences

Des de fa temps que el Barça i Javier Tebas divergeixen en molts temes relacionats amb el camí i l’evolució del futbol professional a Espanya i per extensió a Europa. L’assumpte de l’acord amb el fons d’inversió CVC és una de les desavinences, amb les derivades dels límits salarials i el “fair play” financer, però n’hi ha més.

Sobretot, tenen punts de vista completament oposats en la qüestió de la creació d’una Superlliga europea de futbol, en un clar desafiament i crítica a la UEFA pel model de competició actual, la Champions. Mentre que Barça i Reial Madrid a la Lliga espanyola, i la Juventus a la Lliga italiana pensen que la Superlliga seria una manera de modernitzar el model actual i beneficiós per als clubs de futbol i les institucions, Javier Tebas pensa que és una bajanada i que perjudicaria el futbol.

De fet, el mateix Tebas acaba de visitar Brussel·les per exigir a la Unió Europea més suport per frenar, segons les seves paraules, “aquest atac frontal” al model de futbol actual que significa plantejar la Superlliga de futbol. El president de l’LFP no s’ha mossegat la llengua i ha acusat el Barça i els promotors de la Superlliga de “voler robar-nos a casa nostra els diners que tenim els clubs. Quan venen —els lladres— a robar a casa meva i els enganxo durant la nit, surto a treure’ls de la manera que sigui i els dic de tot. Això és el que hem de fer ara amb els impulsors de la Superlliga”.