Un any més tard del previst, els socis del Barça han pogut celebrar l’Assemblea de Socis Compromissaris del club que no van poder fer per culpa de la pandèmia. És una reunió amb molts punts a tractar. Els més importants, l’aprovació dels comptes de la temporada 2018-2019, el pressupost de la 2020-2021, la participació del club en la Superlliga i la petició d’un crèdit de 500 milions d’euros.

Una assemblea amb una mirada al passat

L’Assemblea General Ordinària i Extraordinària ha començat de manera puntual a les 15.30 h (en segona convocatòria) amb 703 compromissaris acreditats. La pandèmia ha fet que es tractin temes corresponents a cursos anteriors i des de la directiva s’ha demanat als socis un esforç de mirada al passat, però amb visió de futur.

En el seu parlament inicial, el president Joan Laporta ha agraït la presència dels compromissaris i ha recordat que era un acte “eminentment tècnic i us demano que feu un impossible viatge en el temps i donem pas a l’aprovació dels comptes del 2019-2020 per poder seguir endavant.”

Les explicacions als comptes de la junta anterior

Després de retre homenatge a aquells socis i sòcies del Barça morts durant els últims tres anys, ha estat el moment d’aprovar els comptes. Ha estat el moment d’escoltar a la junta directiva anterior a l’actual. Ha estat Jordi Moix, vicepresident econòmic de la junta de Bartomeu, qui ha pres la paraula.

Moix ha reconegut que el compte de resultats del curs 2019-2020 havia generat unes pèrdues de 97 milions d’euros. I per tant, “no són uns bons resultats. Amb la covid-19, vam fer navegar el vaixell davant la tempesta i vam aturar tots els projectes que no fossin necessaris. Hauríem d’haver fet més.” Durant el seu parlament, Moix ha hagut de sentir algunes crítiques per part dels compromissaris, i ha afirmat que “no vam prioritzar l’aposta pel planter i ens hem equivocat en moltes coses, però també n’hem fet de bones com l’acord pels drets televisius, l’aposta pel món digital o l’acord amb l’Ajuntament de Barcelona per tirar endavant l’Espai Barça.”

L’Assemblea de Socis del FC Barcelona s’ha iniciat amb 703 compromissaris acreditats

Abans de la votació, alguns socis han pogut fer diverses preguntes. La gran majoria han estat crítiques amb la junta directiva de Bartomeu i la seva actuació durant el seu mandat. També ha pres la paraula el president, Joan Laporta. Per al màxim mandatari del club, “aprovar els comptes de la junta anterior no vol dir exculpar-ne els membres, en cas de frau o falsedat. Votarem a favor dels comptes pel club. En cas de no fer-ho, el Barça entraria en una paràlisi total i no ens permetria saber la situació real del club.”

Finalment, els comptes de la temporada 2019-2020 han estat aprovats per 616 vots a favor, 67 en contra i 68 abstencions.

Votacions assemblea socis compromissaris fc barcelona
Moment d’una de les votacions dels socis compromissaris

El pressupost 2020-2021 també s’aprova

El segon punt de l’ordre del dia ha estat el de l’aprovació o no del pressupost de la temporada 2020-2021. Unes xifres que, segons el mateix Moix, “és fer ciència-ficció o ens recorda la pel·lícula ‘Retorn al futur’, ja que aprovarem un pressupost per a un curs del qual només en queden 10 dies per acabar.”

El pressupost de la temporada 2020-2021 és de 821 milions d’euros i unes despeses d’explotació de 796.

Finalment, els socis compromissaris del Barça han aprovat el pressupost amb un total de 575 vots a favor, 71 en contra i 94 en blanc.

Retorn al present

Un cop aprovats els comptes de les temporades anteriors ha estat el moment que l’assemblea tornés a l’actualitat. El tercer punt de l’ordre del dia (habitualment el primer) ha estat l’informe del president. Laporta ha afirmat que “la temporada 2019-2020 no ha estat bona i ha tingut moltes ombres, però avui acaba aquella etapa. Han passat coses que han tacat el nostre escut i que haurem de demanar responsabilitats.”

El president ha demanat als socis i seguidors del Barça “el màxim d’optimisme per tornar l’alegria al club i revertir la situació econòmica en la qual estem. No prendrem decisions pensant en la revenja.”

Després de les paraules del president, ha arribat al moment d’aprovar i ratificar els membres de la junta que hi han arribat després de les eleccions. Han estat quatre: Eduard Romeu, Ferran Olivé, Àngel Riudalbàs i Joan Soler. Tots ells han estat aprovats amb 680 vots a favor, 7 en contra i 68 en blanc. També s’han aprovat, els nous membres de la comissió econòmica: Jaume Guardiola, Joan B. Casas, Jaume Carrasco, Júlia Bosch i Carme Hortalà.

Imatge de la graderia i la gespa del Camp Nou durant l'Assemblea
@FCBarcelona_cat

Un refinançament de 525 milions d’euros

Aquest ha estat un dels punts més importants de l’Assemblea de Compromissaris. Joan Laporta ha avisat que “la situació que ens trobat el club, econòmicament, és pitjor del que esperàvem.” L’encarregat de defensar la proposta de demanar un crèdit de 525 milions ha estat Eduard Romeu, vicepresident econòmic del Barça. Per a ell, “la covid-19 no és la responsable de tot. Però, les coses ja es feien malament molt abans”. Per aquesta raó, l’actual junta directiva ha fet una auditoria per comprovar l’estat real del club, un nou pla d’ingressos i de controls salarials per aconseguir una situació econòmica estable, i formalitzar un préstec de 80 milions d’euros.

Després d’explicar les xifres que s’han trobat, Romeu ha afirmat que el deute del club a finals de juliol serà superior als 1.000 milions d’euros i “per aquesta raó, la nostra proposta de finançament passar per subscriure una operació de finançament de deute de 525 milions d’euros. Serà un finançament amb un o diversos operadors que volem formalitzar a l’agost del 2021.”

Eduard Romeu durant l'Assemblea de socis
Eduard Romeu, vicepresident econòmic del FC Barcelona

Els socis compromissaris han aprovat, per majoria, la demanda del préstec per refinançar el club amb 588 vots a favor, 28 en contra i 43 en blanc.

La Superlliga, un projecte factible

Un altre dels punts importants de l’ordre del dia ha estat el de l’informe i situació actual de la Superlliga impulsada per diversos clubs europeus. Joan Laporta ha explicat que “considerem que el projecte és factible. Per primer cop, molts clubs importants es posaven d’acord a l’hora d’organitzar una competició amb clubs molt prestigiosos. També hi havia els ingressos necessaris per superar la situació actual (uns 700 milions d’euros per temporada).

Malgrat tot, finalment, no s’ha fet cap votació ja que “el projecte com a tal no existeix perquè la UEFA no l’avala. Però els tribunals diuen que aquest organisme no pot tenir una competició que vulneri la lliure competència”, ha dit Laporta. També ha reconegut que les pressions de la UEFA han estat molt grans i que per això “molts clubs han renunciat a tirar endavant el projecte. Però nosaltres no ho farem. No hem de demanar perdó per voler una competició i no acceptem amenaces.”

Després d’explicar el projecte, Laporta ha demanat als socis una mica més de temps per portar-ho a una votació en una pròxima assemblea.

Joan Laporta a l'Assemblea de Socis
Joan Laporta ha defensat la Superlliga durant l’assemblea

Comparteix a: