Amb la periodista Txell EsteveMeritxell Llort, observadora del gènere i la seva representació en produccions culturals, analitzem aquest auge.

Entre aquestes sèries destaca ‘Girls’, creada, escrita i protagonitzada per Lena Dunham, una dona feminsita i compromesa  que té un talent excepcional per dibuixar històries, i produïda per HBO.
És la història i el retrat de quatre amigues que viuen a Nova York i com intenten buscar-se la vida. No només és el retrat de tota una generació, sinó que és una de les sèries que més cànons i estereotips ha trencat. A més a més és de les poques sèries o productes televisius en els quals el sexe està representat de manera real, amb cossos reals i amb incomoditats reals. Es parla de temes com l’avortament, l’assetjament o el sexe explícit que no és ni romàntic ni bonic.

Una altre sèrie protagonitzada per dones és ‘Las chicas del cable’, de Ramón Campos, una sèrie acabada d’estrenar i la primera producció espanyola a Netflix. És la història de quatre amigues telefonistes que treballen com a teleoperadores d’una companyia de telèfons espanyola dels anys 20. Al llarg de tota la promoció de la sèrie, tant protagonistes com productors s’han negat a etiquetar-la com a feminista. Tots ells han acabat dient que és una sèrie de dones però no feminista.

‘The handmaid’s tale’, dirigida per Bruce Miller, es basa en la novel·la escrita el 1985 ‘El conte de la criada’ per Margaret Atwood. La sèrie dibuixa un futur fictici, en què una jove es veu forçada a viure com una criada sexual per donar fills al seu amo. Es tracta d’una reflexió de com de fàcil és la pèrdua dels drets de les dones si s’abaixa la guàrdia.

L’última recomanació en clau de gènere és ‘Transparent’, que explora l’univers de la transsexualitat sense alliçonar, sense judicis morals. És considerada una de les sèries feministes per excel·lència, transgressora i que posa al damunt de la taula, amb humor negre i sense complexos, la paraula maleïda: feminisme.

Com a contraposició a aquestes sèries hi trobem Juego de tronos’, que va començar sent extremament sexista, un producte en què es cosificava la dona i se la hipersexualitzava a través d’orgies, violacions, prostitutes i homes que les sodomitzaven i/o les salvaven. Però a mesura que han avançat les temporades hi ha hagut una evolució en la sèrie i els personatges de dones oprimides lluiten per deixar de ser-ho.

Escolta-ho aquí: