La Xarcuteria Ferran està de celebració. Tot i que va ser el 2020 quan van arribar al centenari, la pandèmia els va trastocar de ple els plans de commemoració i han esperat fins ara per celebrar-ho amb veïns i clients. El negoci, situat a la cantonada de Pau Claris amb Diputació, arriba al segle amb novetats. Amplien les instal·lacions amb un espai de degustació de plats gurmet.

“Teníem les bosses del centenari”

“Teníem. fins i tot, les bosses commemoratives del centenari”, explica Pere Ferran, net del fundador, Miquel Ferran. Ell i la seva dona, Maria Creu, van ser els qui fa 25 anys van traslladar la botiga des del costat del Mercat de Santa Caterina fins a l’Eixample: “De seguida vam sentir molt de suport del veïnat. Sempre ens han acompanyat i tractat molt bé”.

Després de tots aquests anys darrere el taulell, ara senten que ha arribat el moment de cedir el testimoni als fills: “Un dia els vaig preguntar: ‘Què voleu fer?’. I em van dir que sí, que volien continuar i que tenien moltes idees al cap”. D’aquí en va sorgir la proposta d’obrir un espai de degustació al local del costat de la xarcuteria.

La història de 62 comerços emblemàtics de Barcelona | MAPA
Un mapa interactiu agrupa més de 60 reportatges del programa d’història ‘Va passar aquí’ sobre els establiments emblemàtics de la ciutat

Relleu garantit

Amb ells el futur del negoci està garantit: No sempre vaig tenir clar que volgués continuar, però quan ens vam decidir a fer l’ampliació amb tot el tema del càtering i l’espai de degustació vaig veure-hi una sortida més enllà d’estar tancada a una botiga darrere del taulell, explica la Judith Ferran, quarta generació de la xarcuteria.

Ella i el seu germà portaran el nou espai que aquest divendres s’inaugura: “Farem festa grossa, hi haurà menjar, música i ball“. Els clients de tota la vida no s’ho volen perdre: “Vaig anul·lar una cosa que tenia per poder venir. Des que visc al barri que vinc a comprar. Són encantadors. També amb els meus fills, que quan entraven ja esperaven el trosset de pernil que els donaven el Pere i la Maria Creu”.

De moment, l’espai obrirà en horari comercial: “Hem de veure com funciona i quina rebuda té, i després ja decidirem si cal ampliar-lo o no”, detalla la Judith mentre acaba d’endreçar els paquets d’embotit envasat al buit a la nevera del nou local.