La diversitat cultural de Barcelona queda reflectida en el seu padró: a la ciutat conviu gent de 179 nacionalitats estrangeres. Un dels testimonis del seu arrelament són els centenars d’establiments d’alimentació on trobar mil i un productes de les seves respectives cuines. Per a aquells que siguin tafaners, entrar-hi és una manera de conèixer-ne la identitat i eixamplar les propostes culinàries que amaguen delícies, curiositats i a vegades algun repte per al paladar. Us en posem quatre exemples.

Més de 50 supermercats xinesos

A Barcelona hi ha més de mig centenar de supermercats xinesos. Són un reflex de la nombrosa presència d’aquesta comunitat a la ciutat, amb més de 20.000 residents. Allà es poden comprar milers d’aliments que van des dels típics fideus (en desenes de mides i formats), fins a arròs glutinós, gyoza (crestes japoneses), pastissets de lluna i verdura fresca, cada cop més nombrosa perquè ja es cultiva en territori espanyol.

Un exemple el trobem al supermercat Oh Foods, al carrer d’Alí Bei, número 38. L’establiment va obrir fa més de 20 anys i ha estat testimoni del creixement i la diversificació del Chinatown barceloní, al barri del Fort Pienc. La seva propietària, Yi Li, fa uns cinc anys que el regenta i no dubta a assenyalar la cervesa Ching Tao com el producte que més li agrada.

Fruiteries pakistaneses

Passejar pel barri del Raval, i especialment per carrers com el de la Riera Alta, és un festival dels comerços d’alimentació pakistanesa. Algunes botigues desprenen aromes exòtiques de les espècies que s’exposen en sacs enormes. Les fruiteries també estan guanyant terreny. Ja és molt fàcil poder comprar verdures com el carbassó rodó, el cogombre amarg i l’ocra, que segons Fàtima Nazir, dependenta de la fruiteria Al Awan, “és com la mongeta bobby i va bé per a la diabetis”.

Entrar en aquest establiment cantoner de la plaça del Pedró amb el carrer d’en Botella és com traslladar-se a una versió colorista, amable i bulliciosa de la torre de Babel, amb clients del Pakistan, l’Índia, Bangladesh, el Marroc, Colòmbia o Barcelona.

Un referent dels productes russos

El supermercat Troika, al carrer de la Unió, número 3, és un referent en productes d’alimentació eslava. Va obrir fa 20 anys a tocar de la Rambla i de seguida es va convertir en un lloc de pelegrinatge de la comunitat russa a Catalunya. No hi poden faltar les farinetes per fer milers de sopes, productes làctics com el quefir i la llet agra, i el pa negre, a més de tomàquets i cogombrets en conserva o l’emblemàtic caviar vermell.

També tenen embotits fumats: de pollastre, porc i vedella, entre d’altres. “Tot ésser que es pot fumar, el fumem”, explica l’encarregada del supermercat Troika, Katerina Bronnikova. Tampoc no hi falta un gran assortiment de caramels i dolços, i fins i tot hi ha llibres en alfabet ciríl·lic i les tradicionals nines russes.

Els supermercats filipins, a l’alça

La comunitat filipina voreja els 6.000 residents al Raval, i també s’expandeix al veí Sant Antoni en l’àmbit comercial. Una mostra de la seva presència és el segon local que el supermercat Cosmo Cash & Carry va obrir el 2020, a tocar del primer que va aixecar la persiana, fa 10 anys a la ronda de Sant Antoni, número 11. Ambdós estan especialitats en productes alimentaris tagàlogs com els fideus instantanis, els ous frescos salats i els preparats per a postres com el popular pastisset d’arròs puto, un nom que crida l’atenció a alguns clients barcelonins, que amb freqüència fan fotos a l’envàs.

També tenen salses per cuinar el tradicional pancit (un saltat de fideus i verdures originari de la Xina) i un nombrós assortiment d’espècies índies i productes típics de la cuina llatinoamericana, dues comunitats que també freqüenten aquests supermercats.

Les botigues d’alimentació dels cinc continents que hi ha a Barcelona són exemples de la consolidació de les diverses nacionalitats que conviuen a la ciutat, i una oportunitat d’or perquè els nadius puguin cuinar a casa els aliments que mengen diàriament els seus veïns vinguts d’arreu del planeta.