Els membres de la Cooperativa d’Habitatge l’Abril demanen a l’Ajuntament que els permeti no instal·lar el sistema de recollida pneumàtica de residus al seu futur edifici. El bloc ha de començar a construir-se abans que no acabi l’any al carrer de Pere IV, i les famílies asseguren que el cost de la construcció s’incrementarà en 95.000 euros si finalment s’hi ubica aquest sistema.

Des del consistori, però, són clars i asseguren que la instal·lació d’aquest tipus de recollida de residus ve definida pel planejament urbanístic i, en el cas de l’Abril, és el 22@, que obliga totes les noves construccions a tenir aquest tipus de xarxa de recollida de residus.

El consistori, compromès amb la viabilitat del projecte

De fet, aquest edifici haurà de connectar-se a la central 22@-Ponent, que entrarà en funcionament en els propers mesos. Des de l’Institut Municipal d’Urbanisme asseguren que estan en converses amb la cooperativa per assegurar la “viabilitat del projecte” però que, en qualsevol cas, la recollida és indispensable per aconseguir la llicència d’obres.

La recollida pneumàtica mòbil, desmuntada a altres barris

Des de la cooperativa, la Laia Doltra explica que eren conscients que al 22@ aquest sistema era obligatori però que confiaven a no haver-lo d’instal·lar, ja que consideren que és un sistema “obsolet”, que en la seva variant mòbil ja ha tancat en diferents barris de la ciutat.

Des del consistori justifiquen que el sistema de recollida pneumàtica mòbil és diferent al de centrals, que continuen funcionant amb normalitat allà on està implantat.

La recollida pneumàtica funciona a través d’uns punts d’abocament dins l’edifici que estan connectats per unes canonades subterrànies des d’on s’aspiren els residus. Això es pot fer de manera mòbil o través d’una central, com en el cas del Poblenou, i afecta la brossa orgànica i el rebuig.

Asseguren que és poc sostenible

Ara bé, segons els cooperativistes és un sistema “amb un cost molt elevat, poc sostenible i que amb els anys queda obsolet“. Ho diu Queralt Palacio, de la cooperativa La Regadora de Sant Andreu, que es troba en la mateixa situació. Palacio remarca que en les promocions d’habitatge cooperatiu, les famílies han d’assumir el cost dels edificis i això se li suma haver de pagar per “aquest sistema que, a més, queda obsolet amb els anys”.

El compostatge comunitari, l’alternativa

A més, remarquen que aquest sistema només serveix per reciclar la fracció orgànica i el rebuig i, per tant, s’ha de complementar amb altres sistemes de reciclatge. Els cooperativistes proposen altres sistemes com ara el compostatge comunitari, com el que s’utilitza ja en vuit punts de la ciutat promoguts per l’Ajuntament.

Comparteix a: