(ACN) La plantilla de les oficines centrals de Desigual a Barcelona ha donat suport a instaurar la jornada laboral de quatre dies amb una rebaixa de sou del 6,5 %. La votació, organitzada per l’empresa, ha aconseguit un 86 % de vots a favor. No obstant això, els sindicats UGT i CCOO han criticat el procés perquè consideren que no respecta els passos previs que fixa l’Estatut dels treballadors i han amenaçat d’impugnar el resultat als tribunals.
Segons ha informat la marca de roba, la participació en el referèndum ha estat molt alta: hi han votat el 98 % dels prop de 500 treballadors de la seu de Desigual —ubicada al passeig Marítim— que hi tenien dret.
Cinc hores menys a la setmana
La proposta de Desigual consisteix en una reducció de la jornada laboral de cinc hores, passant de les 39,5 hores setmanals actuals a 34,5. Com a contrapartida, l’empleat percebrà una reducció del sou que serà compartida a parts iguals entre treballador i empresa. A efectes pràctics, això es tradueix en una reducció del sou del 6,5%.
D’aquesta manera, els empleats tindran una jornada de dilluns a dijous, incloent-hi tres dies presencials i un de teletreball.
L’empresa va presentar la proposta a principis de setembre i les darreres setmanes ha impulsat una prova pilot perquè els treballadors coneguessin de primera mà com els afectaria el nou horari i com es reestructuraria l’organització.
Els sindicats critiquen el procés
En canvi, els sindicats no veuen amb bons ulls el procés. La UGT considera que no s’ha fet d’acord amb el que marca l’Estatut dels treballadors. En concret, acusen Desigual de “saltar-se la negociació col·lectiva” i d’escollir “a dit” els membres de la mesa que havien de negociar durant 15 dies les condicions de la reducció d’hores de feina. Segons el sindicat, han de ser els treballadors els qui trien qui els representa en la negociació, en cas que no tinguin comitè d’empresa.
També han criticat que durant la prova pilot s’ha vist que la “càrrega de feina és molt superior”. A més, l’organització sindical qüestiona les garanties de la votació: “Qui controlarà la votació és la mateixa empresa, que l’ha aplicat de manera unilateral”. Per això, han avisat de la voluntat d’impugnar el procés i anar als tribunals.
Per la seva banda, Comissions Obreres (CCOO) també s’ha mostrat “recelosa” davant la proposta, ja que no ha sorgit d’un procés de negociació amb els treballadors: “Si hi entrem en detall és possible que trobem forats que podríem evitar mitjançant un procés de participació real dels sindicats”.