El Sindicat d’Habitatge del Casc Antic ha convocat aquest dijous al matí una concentració per evitar el desnonament de la Sharon i la seva família, al carrer del Tragí, número 8, al barri de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, que finalment ha quedat aturat. Un dels fills té només 14 dies, ja que va néixer el 20 de juny i, l’altre, quatre anys. Estan en aquest habitatge des de l’octubre del 2023, en pèssimes condicions d’habitabilitat, segons el sindicat. Asseguren, a més, que han estat víctimes d’una estafa immobiliària. De moment, el llançament ha quedat posposat al 30 de setembre.
Un any a Barcelona
La Sharon va arribar d’Itàlia fa un any i tota la família —la parella i un fill petit— es van instal·lar en aquest pis. Va pagar 1.600 euros de fiança i 800 euros de la primera mensualitat. Al cap d’uns mesos, van descobrir que la persona que els havia llogat el pis, una dona italiana, els havia enganyat. La propietat els va alertar que havia de deixar el pis, quan feia només un mes que hi vivien, però van decidir quedar-se sense pagar.
L’habitatge pertany a un gran tenidor que ara li reclama un deute de 12.000 euros —de l’anterior llogatera. El sindicat d’Habitatge del Casc Antic denuncia que la Sharon disposa d’un informe de vulnerabilitat però que, malgrat això, el jutge no ha parat el llançament. El d’aquest dijous, és el segon intent. Afirmen, a més, que després d’un “llarg procés de mediació”, Serveis Socials de l’Ajuntament “no pot garantir una alternativa habitacional digna”. L’entitat denuncia les “pèssimes condicions dels recursos residencials previstos per a famílies vulnerables: pensions i hostals amb paneroles”.
Denuncien que la solució que els han ofert és pernoctar 15 dies en un allotjament d’emergència, entrant a les 19 h i sortint a les 7 h. Després, els han assegurat que els buscarien un allotjament per a ella i els dos fills, però no inclouen la parella.
Un gran tenidor que no ha donat resposta
Segons han confirmat fonts municipals, el serveis d’habitatge han fet acompanyament en tot el procés i han intentat mediar amb la propietat per acordar un contracte de lloguer, el qual no ha donat resposta. Des del sindicat, recorden que el propietari de l’immoble és un gran tenidor i, per tant, està obligat a oferir a la família un lloguer social.
Asseguren, a més, que s’està produint un augment de desnonaments a la ciutat —un 9 % més durant el primer trimestre de l’any a tot Catalunya— i que molts propietaris volen convertir els pisos en allotjaments turístics, amb la mirada posada en l’estiu i la Copa Amèrica 2024.