S'ha passejat per totes les parades. La Josefa és clienta del mercat des de fa 50 anys i no ha pogut evitar emocionar-se. No és l'única que ha esperat quatre anys que s'acabessin les obres. Les 16 parades d'alimentació han començat a treballar avui al nou emplaçament, que encara no està del tot enllestit. Dissabte, dia de la inauguració oficial, s'espera que pugui obrir el bar del mercat. El que trigarà més és el nou forn. Als baixos del mercat hi ha un supermercat que ha contribuït al finançament de les obres. Al pàrquing falta construir-hi una de les sortides, però s'ha d'esperar a retirar la carpa del mercat provisional. En aquest solar hi anirà un parc i sota aquestes bastides s'està restaurant l'antiga torre del mercat, record de la construcció original. El mercat és el primer equipament finalitzat de l'illa que s'ha de construir en aquest punt del barri. El pròxim que es vol obrir és el centre d'atenció primària i també estan molt avançats els treballs de la residència i els pisos per a gent gran. Us ho ha explicat des del Guinardó Carmen Cortés.

Semblava que no havia d’arribar mai, però finalment el Mercat del Guinardó ha reobert al públic en l’espai original, al número 10 del carrer de Teodor Llorente, després de sis anys establert en un recinte provisional. “Ha estat un procés llarg”, ha reconegut el regidor Raimond Blasi, i ho ha justificat perquè, diu, es tracta d'”un mercat complicat”. Avui encara no funciona al 100%, ja que hi ha algunes petites obres que continuen en marxa, com la cafeteria del mercat i el forn, però corria pressa obrir-lo: s’acosten les dates de Nadal.

Amb la reforma, l’accés principal de l’equipament agafa més protagonisme perquè es fa per una nova plaça oberta de prop de 2.000 m2. També hi ha una altra entrada pel carrer de Teodor Llorente, que connecta directament amb el supermercat, i escales mecàniques i ascensors pels quals el públic pot arribar fins a l’àrea on es concentren les parades, així com també l’aparcament subterrani. Properament s’obriran dues entrades més, ubicades a la torre, que s’ha conservat, amb façana a la cruïlla del passatge de Llívia i el carrer de l’Oblit, que manté el record del seu perfil tradicional. Aquest espai acull les dependències administratives i una sala de reunions.

El mercat és obra dels arquitectes Lluís Cantallops, Albert Valero, Marta Bayona i Marta Vicente. S’hi ha instal·lat plaques fotovoltaiques i un sistema de refrigeració d’aire fred i calent a l’interior. Cada parada disposa d’una cambra frigorífica amb la possibilitat, si es demana, d’afegir un obrador per a la preparació de productes elaborats. Pel que fa a l’àrea de tractament de la brossa, està ubicada a la planta subterrània, on s’han distribuït diferents contenidors per a la separació de residus i una piscina de gel per facilitar-ne l’eliminació.

La reforma del mercat forma part de l’illa d’equipaments que es construeix a la zona, que inclou un centre d’assistència primària, un casal de joves, una residència per a gent gran, una escola bressol, un aparcament de 150 places i nous espais públics. L’alcalde Trias va considerar “prioritari” el projecte i es va comprometre el 2013 a avançar els diners després de les crítiques veïnals per la suspensió de les obres.