protesta stop desahucios

(ACN)  Entitats en favor del dret a l’habitatge lamenten la decisió del Tribunal Constitucional de tombar parcialment la normativa catalana del 2022, entre les quals l’obligació dels propietaris d’oferir lloguer social. Els impulsors de la Llei 24/2015 han emès un comunicat contra una sentència “antisocial” que “deixarà milers de famílies sense la possibilitat d’un lloguer social i amb l’amenaça de desnonament”.

En espera d’analitzar la sentència un cop es publiqui, apunten que el Tribunal Constitucional ha abocat a un escenari “sense precedents” en el qual els ajuntaments es quedaran “sense eines per fer front als desnonaments i les famílies quedaran desemparades” per qüestions competencials.  

L’anul·lació posa en perill els mecanismes per aturar desnonaments

“L’argument o argúcia competencial de ‘qui ha de regular és l’estat i no les comunitats autònomes’, posa ara en perill l’únic mecanisme d’urgència que ha permès aturar milers de desnonaments i protegir el dret a l’habitatge a Catalunya”, lamenten.

En aquest sentit, apunten que entre el 2017 i el 2023 s’han ofert un total de 19.925 lloguers socials gràcies a la Llei 24/2015, una xifra equivalent als desnonaments que s’han pogut evitar, fet que “demostra l’eficàcia i la necessitat de mantenir i reforçar aquestes mesures”.

En espera d’una regulació estatal del lloguer social, les entitats a favor del dret de l’habitatge han assenyalat la Generalitat, que creuen que té responsabilitat de donar solucions reallotjant les famílies vulnerables que siguin qüestionades. Per aquest motiu, han reclamat una reunió “urgent” amb Illa i també la convocatòria d’una cimera amb tots els agents necessaris per pactar una resposta, de la mateixa manera que va fer la Generalitat llavors presidida per Carles Puigdemont el 2018 quan va ser anul·lada la llei original.

Demanen solucions a Salvador Illa i Pedro Sánchez

Les entitats exigeixen al president del Govern, Salvador Illa, i al de l’executiu espanyol, Pedro Sánchez, “una resposta coordinada i immediata”, i adverteixen que no es quedaran “de braços encreuats” sinó que reaccionaran “a tots nivells.

Alhora, demanen a Sánchez i a la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, que l’executiu espanyol “respongui a l’atac del poder bancari immobiliari contra les lleis antidesnonaments”, impulsant un canvi legal per aprovar el lloguer social a escala estatal o habilitant les comunitats autònomes que ho facin.

La sentencia no té efectes retroactius

Les associacions destaquen que els contractes de lloguer social signats fins al moment es mantindran vigents i no es veuran afectats per la sentència. També es conserva el lloguer social obligatori en casos d’hipoteca i dacions en pagament. 

D’altra banda, els impulsors de la llei han celebrat que la sentència validi la constitucionalitat de la cessió obligatòria d’habitatges buits més de dos anys de grans tenidors sempre que siguin empreses, inclosos els casos en què mentrestant s’hagi venut o ocupat l’immoble.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a