La ciutat de Barcelona ha donat el tret de sortida a la XVI edició del Mobile World Congress amb el tradicional sopar de gala que, enguany, s’ha celebrat a la Sala Oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya. Un acte que ha presidit el rei Felip VI i que ha centrat bona part del seu discurs en la invasió d’Ucraïna per part de les forces russes. De fet, ha estat la primera al·lusió al conflicte bèl·lic per part del monarca. També hi ha assistit el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.
Colau ha estat la primera a intervenir-hi amb una “condemna amb fermesa d’aquesta invasió”, ha mostrat el compromís de Barcelona com a ciutat d’acollida, i s’ha ofert per a poder acollir ciutadans ucraïnesos. L’alcaldessa ha afegit que “és imprescindible retornar el dret internacional a la diplomàcia, en el marc de Nacions Unides, i posar fi a aquesta terrible invasió que ja està causant tant de dolor”. Per la seva part, Pere Aragonès ha manifestat la dificultat de celebrar sopars d’aquesta tipologia mentre Ucraïna és envaïda per Rússia. “Les persones han d’estar protegides i Catalunya estarà amb ells. Els nostres pensaments estan amb els ucraïnesos”.
Sánchez i Felip VI, contundents amb Rússia
El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, també ha iniciat el seu discurs fent referència als “dramàtics moments que viu Europa” a causa de la invasió d’Ucraïna. “El Mobile representa moltes coses i voldria representar-los en tres: convivència, punt de trobada i diàleg, que és tot el contrari a la barbàrie que el president Putin està fent a Ucraïna“. Sánchez ha assegurat que en aquests moments la UE hi ha de “respondre amb unitat i determinació a l’amenaça que representa Putin”. I ha afegit: “Ho farem amb sancions econòmiques i ajuda humanitària”.
“Estem tristos i indignats. És una agressió inacceptable a una nació sobirana i independent, membre de l’ONU, un amic de la Unió Europea i d’Espanya”. Ha estat l’arrencada del discurs de clausura a càrrec del rei Felip VI. El monarca ha assegurat que estan “compromesos a ajudar per resoldre aquesta situació si la UE i la Comunitat Internacional, veuen la clara realitat i naturalesa d’aquesta guerra i invasió d’Ucraïna, que també és una amenaça a Europa i a l’ordre mundial”, ha afegit.
Pel que fa al MWC, ha celebrat que el congrés continuï creixent, tot i les dificultats, especialment amb la irrupció de la pandèmia i ha agraït a la GSMA la confiança per deixar-nos acollir aquest esdeveniment “vull destacar la importància i la dimensió internacional que té el MWC i l’orgull de poder-lo celebrar a Espanya, aquí a Barcelona”, ha declarat.
Un retorn a la “normalitat”
El Mobile World Congress 2022 tornarà a convertir-se en un gran aparador de les novetats del sector de la telefonia mòbil i les noves tecnologies. L’edició d’enguany disposarà de 1.800 expositors. Algunes de les marques més conegudes que de moment tenen confirmada la participació en el certamen són Google, Nokia, Facebook, Twitter, Samsung, Telefonica, Qualcomm Technologies, BT o Orange. A més, hi ha un milers de ponents confirmats, provinents de 183 països. Els organitzadors del congrés de telefonia mòbil, però, preveuen la meitat de visitants que en l’edició prepandèmia del 2019.