Aquests dies s’està tornant a parlar de les criptomonedes gràcies de la revaloració del bitcoin, que en només una setmana ha passat de cotitzar a uns 68.000 dòlars a gairebé 90.000. Es tracta d’un augment de valor del 28 % que ha coincidit amb la victòria de Donald Trump a les darreres eleccions dels EUA. Per aquest motiu dos experts en economia han participat en el betevé directe per explicar com funciona el món de les criptomonedes i la tecnologia blockchain.

Joan Torras, assessor fiscal llicenciat en ADE i autor del llibre Criptomonedes des de zero: blockchain i bitcoin, considera que en aquests moments les criptomonedes són “com una fitxa del casino”. Per a l’economista les monedes digitals no tenen un valor real per si mateixes, però sí la tecnologia que hi ha al darrere: el blockchain o cadena de dades descentralitzada.

Segons Luz Parrondo, professora d’economia i empresa de la UPF, la seguretat, rapidesa i descentralització que proporciona el blockchain en l’intercanvi de dades i el fet que cap persona pugui modificar-lo són el que dona valor a aquesta tecnologia. Per això el bitcoin s’ha equiparat a l’or digital, ja que no té tant de valor com a moneda d’intercanvi però sí com a valor de reserva.

Hisenda i les criptomonedes

Actualment el valor global de les criptomonedes és de gairebé tres bilions de dòlars, l’equivalent al PIB anual de França. Tot i que hi ha centenars de monedes digitals, el bitcoin és la més popular i acapara un 60 % del mercat.

Des de l’any passat Hisenda té coneixement de totes les persones que disposen de criptomonedes, ja que les exchange (plataformes d’intercanvi de monedes) estan obligades a donar aquesta informació. Per això cal declarar els beneficis generats per la venda de monedes digitals i pagar l’impost corresponent.

Inversors joves

Alguns casos d’estafes a l’hora d’invertir en criptomonedes no han espantat els milers de joves que aposten per aquesta tecnologia digital. Segons algunes dades, les monedes digitals són el principal actiu d’inversió entre els menors de 30 anys. Per a Parrondo, “ho fan sense massa coneixements però amb l’esperança de guanyar molts diners en poc temps”.

Aquesta opinió la comparteix Torras, que s’ha trobat amb molts joves que quan tenen 1.000 euros ja estan pensant en quina moneda invertir. “Jo els recomano que els posin en un banc a renda fixa, però prefereixen comprar criptomonedes desconegudes pensant que pujaran molt de valor amb els anys”, ha explicat l’economista.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a