(ACN) Airbnb ha exigit per carta al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que la regulació catalana de pisos turístics estigui harmonitzada amb les normes de la Unió Europea. Firmada per Mónica Casañas, directora general d’Airbnb Marketing Services, la missiva carrega contra el decret llei aprovat fa tres setmanes que limita les llicències a cinc anys i elimina 28.000 permisos en zones saturades “sense prou evidències sobre on es troben els desafiaments”. Airbnb argumenta que pot tenir “conseqüències no desitjades” que impediran beneficiar-se del turisme llocs amb “gran oferta d’habitatges però poca població”. Alhora, afegeix que gairebé quatre de cada 10 pobles no tenen opcions d’allotjament i remarca el “paper crucial” dels pisos turístics “familiars” per l’economia local.
Els propietaris, principalment famílies locals
En aquesta línia, Airbnb assegura que aquestes milers de llars que es comparteixen amb viatgers quan els seus amos no les utilitzen fan que els negocis locals com els mateixos pobles obtinguin beneficis directes “sense haver de construir més infraestructura turística”. La multinacional defensa que a Catalunya els propietaris són “principalment ciutadans corrents i famílies locals que anuncien una sola propietat”.
L’empresa s’ofereix a treballar de manera conjunta amb l’executiu “allà on hi hagin tensions al mercat de l’habitatge i a lluitar contra el turisme de masses”, però alhora demana que les noves normes siguin efectives i “aconsegueixin els seus objectius sense fer mal els ciutadans i les famílies“.
Reclamen que abans d’introduir noves restriccions, el govern primer avaluï l’impacte de les normes turístiques existents, que s’han modificat cada any durant els darrers quatre anys. De la mateixa manera, li demanem que dugui a terme una consulta pública que inclogui tots els agents d’aquesta activitat per escoltar les seves perspectives sobre les mesures proposades.
La UE regula els lloguers a curt termini
En aquest sentit, afegeixen que la UE ha acordat un marc regulador per a lloguers a curt termini, a través de qual Catalunya podrà millorar els sistemes de registre, amb el suport de l’intercanvi de dades amb plataformes, i obtenint informació detallada sobre qui allotja, on i amb quina freqüència.
“Les autoritats de Catalunya podran utilitzar la informació que brinda el marc europeu per desenvolupar una regulació que restringeixi específicament les activitats no desitjades i, alhora, protegir aquells que comparteixen la seva pròpia llar i proporcionen una capacitat d’allotjament vital per a moltes destinacions, especialment a les zones rurals”, assegura Casañas.
28.000 llicències eliminades
La regulació pionera es va aprovar el 7 de novembre per part del Consell Executiu. El text posava fi a les llicències de pisos turístiques eternes i imposava l’obligació de renovar-les cada cinc anys amb un permís que emetran els ajuntaments. La normativa entrarà en funcionament a 262 municipis que concentren 95.000 pisos turístics, el 90 % del total. Els consistoris només podran donar llum verda si el planejament urbanístic justifica que hi ha prou sòl per a habitatges.