Aquest cap de setmana s’ha celebrat la 3a edició del Carnaval de Cadis a Barcelona. Es tracta d’una trobada que pretén apropar aquesta festivitat als andalusos residents a la ciutat, però també popularitzar-la entre el públic català. Organitzada per la Fundació Cultural Andalusa de Catalunya (ANDACAT), en les seves dues anteriors edicions ha basat el seu programa exclusivament en una actuació al Gran Teatre del Liceu. Per primera vegada, la celebració ha sortit als carrers i aquest diumenge ha tingut lloc al centre de la ciutat una rua popular que ha agrupat diversos grups musicals de xirigota, una de les principals atraccions i tradicions del Carnaval gadità.
Precisament el president d’ANDACAT, Francisco Flores, ha remarcat que la celebració d’aquesta rua per primera vegada suposa tota una fita. Flores assegura que la tercera ha de ser la bona i que “quan vam començar amb aquesta celebració fa dos anys al Liceu, ja volíem anar més enllà de les seves parets i portes”. El president ha reivindicat l’actitud de carrer del carnaval gadità i, tot i mantenir el concert al Gran Teatre del Liceu amb molta il·lusió, determina que “no hi ha més bon lloc que el carrer” per entendre l’essència del Carnaval de Cadis.
A la rua hi han participat diverses xirigotes i comparses, que han interpretat un repertori musical festiu, desenfadat i divers. Tres de les agrupacions, Las Niñas de Cadiz, Los Guatifó i Los Perchero, han vingut directes des de Cadis per a l’ocasió. Així doncs, aquest diumenge al matí, les tres xirigotes gaditanes han arribat al Moll de la Fusta en veler. Les esperaven altres músics catalans, com ara els grups Ara Los Marea, Los Ceniza o A Lo Low Cost. Al llarg del matí, han interpretat intercaladament el seu repertori pels carrers del centre de la ciutat. Tot i començar el recorregut al mateix Moll de la Fusta, s’han anat desplaçant a diversos punts de Barcelona com el Museu Marítim, el Pati Manning o l’església de Santa Anna. En total, 420 andalusos s’han mobilitzat per aquesta tercera edició del carnaval a Barcelona.
Com és habitual, l’edició tancarà amb el tradicional concert al Gran Teatre del Liceu. Serà el mateix diumenge 31 al vespre i hi actuaran altres grups de xirigotes com La Maldición de la Lapa Negra o Los Cachitopan. De fet, ambdues agrupacions actuaran la nit anterior a la ciutat de Saragossa: una altra de les novetats d’enguany. A la cita al Liceu no hi faltaran els elements bàsics de la xirigota: crítica social en format de música popular i molt humor.