La Virreina inaugura “Contes possibles”, de Jeff Wall, la retrospectiva més gran que s’ha fet mai a Espanya de l’obra d’aquest artista, que beu de la composició de la pintura clàssica per planificar cada clic de la seva càmera. Del 24 de maig al 13 d’octubre els visitants podran gaudir de 35 obres en què Wall ens planteja un escenari cinematogràfic, a partir del qual fer volar la imaginació i inventar històries, contes possibles.

Segons el regidor de Cultura, Xavier Marcé, aquesta exposició és “un dels esdeveniments més importants d’aquest any”, recull peces molt icòniques i “donarà enveja a molts centres”. També en aquesta línia, el director artístic de La Virreina Centre de la Imatge, Valentí Roma, ha agraït la generositat de Wall per permetre una mostra aparaulada ja fa anys que ha suposat tot un repte museogràfic per al centre i per al seu comissari, Jean-François Chevrier, tot i ser expert en Jeff Wall.

35 obres de gran format

La planta noble de la Virreina s’omple amb 35 creacions realitzades des del 1978 fins al 2023 i que permeten al visitant comprovar les dues modalitats fotogràfiques de Wall. D’una banda, les fotografies de gran format, que són “pràcticament peces audiovisuals”, segons Roma, i també les imatges instal·lades en caixes lumíniques, retroiluminades, una tècnica expositiva que l’artista feia 14 anys que no feia servir. Cadascuna de les obres funciona de forma autònoma però el comissariat de Chevrier ha aconseguit que dialoguin entre si.

Referent del fotoconceptualisme

El fotògraf canadenc Jeff Wall (1946) és reconegut com un dels referents del fotoconceptualisme, un estil que converteix la fotografia en una imatge gairebé cinematogràfica congelada, en què cada detall està pensat i calculat, com en el famós quadre del pintor flamenc Jan van Eyck del matrimoni Arnolfini. Wall va iniciar la seva trajectòria als anys 80, a l’anomenada Escola de Vancouver, i des d’aleshores i sota aquesta premissa de recrear la realitat com una pintura fotogràfica, ha aconseguit definir o redefinir la fotografia dins l’art contemporani.

La imatge parteix d’un concepte, un pensament, un missatge, que s’escenifica curosament, sovint fins al punt de produir un món al·lucinatori o meravellós. Aquesta meticulositat fa que no sigui un autor excessivament prolífic, amb 200 obres en el seu historial. En aquestes aborda temàtiques socials com la pobresa, el racisme, la soledat, l’angoixa i, fins i tot, la crueltat.

Dues publicacions

Durant la presentació, el director artístic de la Virreina ha anunciat que es treballa en dues publicacions al voltant d’aquesta exposició. Una primera recopilarà textos de Jeff Wall, uns documents clau en el debat del món de la fotografia. La segona es dedicarà a la mostra en si.

Comparteix a: