Les opcions per votar són quatre, però tot apunta que el duel per aconseguir el nom de la futura biblioteca de Sarrià es disputarà entre J. V. Foix i Carme Serrallonga. El nom del poeta i escriptor Josep Vicenç Foix ja sonava des d’abans que es comencés a construir, però des de la Taula d’Entitats de Sarrià s’ha impulsat un procés participatiu perquè volen que tingui un nom de dona.

Es pot votar fins al 21 de juny

La votació, en què poden votar tots els majors de 14 anys empadronats a Sarrià – Sant Gervasi, comença aquest dilluns, 10 de juny, i acabarà el dia 21. Es pot fer per internet i també s’han habilitat sis espais presencials, un per cada barri, per ajudar el veïnat a votar digitalment en horaris específics. Es tracta dels següents: Casal de Gent Gran de Can Fàbregas (20 de juny, de 11 a 13 h), Biblioteca Clarà (11 de juny, de 15.30 a 17.30 h), Biblioteca Sant Gervasi – Joan Maragall (18 de juny, de 17 a 19 h), Casal de Gent Gran de Sant Ildefons (19 de juny, de 17 a 19 h), Centre Cívic Vil·la Urània (12 de juny, de 17 a 19 h), Biblioteca Collserola – Josep Miracle (13 de juny, de 17 a 19 h).

Quatre noms possibles

El Districte ha proposat els noms de J. V. Foix i Núria Pompeia i la Taula d’Entitats ha proposat Carme Serrallonga i Emili Teixidor.

Foix fou un poeta sarrianenc nascut l’any 1893. Fill de la pastisseria amb més renom de Sarrià, va formar part dels grups d’intel·lectuals i artistes de Barcelona. “Foix va participar activament en tota la vida cultural i política del barri. Sarrià el va veure néixer i ha sigut molt important en la seva obra, tant en vers com en prosa, i ha fet que el barri de Sarrià sigui universal” defensa la directora de la Fundació J. V. Foix, Margarida Trias, que creu fermament que la biblioteca ha de portar el nom d’un escriptor, i “a Sarrià ha de ser Foix per sentit comú i per mèrits“. Per reivindicar-ho, dijous, 13 de juny, faran una lectura de poemes de Foix amb la participació de diversos poetes i poetesses.

La Taula d’Entitats de Sarrià però, considera que ara toca posar noms de dones i que el poeta J. V. Foix ja està ben representat al districte, amb l’avinguda J. V. Foix, l’Escola Poeta Foix, un poema visual a la via Augusta i una placa a la casa on va viure. Per aquest motiu demanen el vot per la pedagòga i traductora Carme Serrallonga, que va fundar l’Escola Isabel de Villena al districte, un centre educatiu amb valors republicans que es va crear durant la postguerra. “Creiem que reuneix els requisits que ens vam marcar a la Taula d’Entitats, perquè era dona, emprenedora, pedagoga, i que lliga més amb els nostres valors de segle XXI” explica Jordi Bosch, president l’associació veïnal de Sarrià. L’agrupació d’entitats reivindica Carme Serrallonga com a nom de la biblioteca i Núria Pompeia, com a nom de la sala d’actes.

Núria Pompeia, que en realitat es deia Núria Vilaplana Boixons, va ser dibuixant, humorista gràfica i periodista. Va néixer el 1931, va viure gran part de la seva vida a Sarrià i és considerada una pionera del còmic, ja que és una de les poques dones que ha fet dibuix humorístic al món. Va mostrar una visió crítica i innovadora dibuixant la vida de les dones. Finalment, Emili Teixidor va néixer l’any 1932 a Osona i va ser escriptor, pedagog i periodista. Va publicar una trentena de llibres, principalment narrativa infantil i juvenil, i també novel·la per a adults. Va ser fundador de l’Escola Patmos, caracteritzada per la renovació pedagògica.