Al bus 91 molts veïns de Sants i la Bordeta n’hi diuen La Moños, en homenatge a aquest pintoresc personatge barceloní, que sovint feia el recorregut entre el centre de la ciutat i el carrer dels Jocs Florals. Ròmul Brotons, escriptor “Ella circulava habitualment pel carrer de l'Hospital, pel Paral·lel, la Rambla sobretot, i després tenia aquesta connexió, se suposa que familiar, amb Sants, amb la zona de la Bordeta.” La Moños és un dels personatges que retrata l'escriptor Ròmul Brotons en el llibre ‘Personatges populars, excèntrics i curiosos de Barcelona’. Ròmul Brotons, escriptor “És un intent d'arreplegar un conjunt de personatges que es poden qualificar de populars, en el sentit que, a l'època, els coneixia tothom... Tant hi ha artistes, com industrials...” Com curanderos, venedors extravagants, il·lusionistes, estafadors i, fins i tot, la vampira del Raval. Tots ells van acompanyats de fotografies, vinyetes i dibuixos extrets de diaris i revistes satíriques de la seva època i endreçats en el llibre per ordre cronològic fins a arribar a la Guerra Civil. Ròmul Brotons, escriptor “El Sempronio, el famós cronista de Barcelona, mantenia l'opinió que els personatges populars van acabar amb la guerra. I després ja va venir una altra mena de popularitat, que és la que es podia lligar amb els mitjans de comunicació moderns.” En total, recull les històries d'una trentena llarga de personatges amb les quals també explica l'origen d'expressions populars com la que diu: “Esguerrats cap a Sants”. informen: Queralt Gómez / Anna Feliu

Qui era La Moños? D’on ve l’expressió “Esguerrats cap a Sants”? Qui va obrir la primera botiga de joguines de Barcelona? Són algunes de les històries que s’expliquen en el llibre ‘Personatges populars, excèntrics i curiosos de Barcelona’.

Al bus 91 molts veïns de Sants i la Bordeta n’hi diuen La Moños, en homenatge a aquest pintoresc personatge barceloní, que sovint feia el recorregut entre el centre de la ciutat i el carrer dels Jocs Florals. Ella vivia al Raval i solia moure’s pel carrer de l’Hospital, el Paral·lel i la Rambla, però sembla que tenia algun familiar que vivia a la Bordeta i de tant en tant l’anava a veure.

La Moños és un dels personatges que retrata l’escriptor Ròmul Brotons en el llibre ‘Personatges populars, excèntrics i curiosos de Barcelona’, que recull les històries de persones que, per un motiu o un altre, van esdevenir populars en la societat barcelonina de finals del segle XIX i principis del XX. Tant s’hi troben artistes, com industrials, curanderos, venedors extravagants, il·lusionistes, estafadors i, fins i tot, la Vampira del Raval.

Cada història s’acompanya de fotografies, vinyetes i dibuixos extrets de diaris i revistes satíriques de l’època. Aquestes publicacions, a més d’alguns llibres , també han servit a l’autor per conèixer més detalls sobre la vida i les peripècies dels diferents personatges.

Les històries estan recollides seguint l’ordre cronològic en què van viure els seus protagonistes. Això sí, tots anteriors al 1936 perquè, segons explica l’autor, ha fet cas de l’opinió del famós cronista Barceloní Sempronio, que afirmava que “els personatges populars van acabar amb la guerra”. Els personatges que són coneguts actualment, diu l’autor, passen pel filtre dels mitjans de comunicació moderns mentre que, abans, era una popularitat que adquirien per l’experiència directa dels seus conciutadans.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a