El Recinte Modernista de Sant Pau acaba d’estrenar una recreació històrica única. Es tracta d’una sala de pacients dels anys 20, que inclou 10 llits, radiadors de l’època i una sala de dia on els pacients rebien les visites. És l’última proposta expositiva del conjunt històric, que fa uns mesos va estrenar-ne una altra al pavelló de Sant Salvador. El de Sant Rafael va ser l’últim pavelló executar per Lluís Domènech i Montaner (es va construir entre els anys 1914 i 1918 i l’arquitecte va morir el 1923). L’edifici es va inaugurar l’1 d’abril del 1918. Fins al 1920 va acollir malaltes de l’aparell digestiu i, després, s’hi van tractar pacients masculins de traumatologia. A més, al soterrani s’hi va instal·lar una sala de raigs X. Durant la Guerra Civil, el pavelló es va dedicar a la cirurgia ortopèdica tant per a homes com per a dones. A partir de la dècada dels 40, l’activitat assistencial va anar variant i en l’última etapa, a partir del 1991, l’espai el va ocupar la Unitat d’Hematologia Clínica. 

L’exposició permet fer-se una idea de com era l’estada dels pacients durant els anys 20 i com se’ls tractava. Estaven en una mateixa sala amb el sostre a vuit metres d’altura, no hi havia habitacions, ni individuals ni compartides. Els llits  estaven en bateria, amb el capçal recolzat a la paret. La mostra, a més d’aquesta recreació, inclou un altar de Sant Rafael. De fet, això era comú a tots els pavellons, que sempre tenien un altar dedicat al sant que els donava nom.

El Recinte Modernista de Sant Pau va tornar a obrir al públic l’any 2014, després d’un important procés de restauració de vuit dels 12 pavellons del conjunt arquitectònic. Encara n’hi ha quatre pendents de renovació, entre els quals el pavelló de la Puríssima, que des d’aquesta setmana també es pot visitar per dins.  Per poder veure els nous espais expositius que s’acaben d’inaugurar cal pagar l’entrada de la visita a tot el conjunt del Recinte Modernista.