Barcelona vol fer-se un lloc en el mapa de les grans capitals de la música clàssica. Per aquest motiu, el Liceu, el Palau de la Música i L’Auditori s’alien de nou amb l’Ajuntament i Barcelona Global per omplir de concerts tres setmanes. Entre el 5 i el 28 de març, l’Obertura Spring Festival oferirà una doble programació paral·lela: la dels grans noms a les seus clàssiques, i la dels recitals a una vintena d’espais de la ciutat, que habitualment no són escenaris. El programa té la col·laboració d’Ibercamera, el Conservatori del Liceu i l’Orquestra Simfònica Camera Musicae, i també de l’Ajuntament de Barcelona, que aporta prop de 300.000 euros des de l’ICUB i promoció turística.
13 concerts als tres grans temples de la música clàssica
Els tres equipaments organitzadors acolliran 13 concerts protagonitzats per artistes com Gustavo Dudamel, Josep Pons, Elim Cham, Raphaël Pichon, Gregory Kunde, Krassimira Stoyanova, Andrè Schuen, Núria Rial, Sol Gabetta, Grigory Sokolov, Daniil Trifonov, el Cuarteto Quiroga i la Jove Capella Reial de Catalunya, entre d’altres. Alguns dels noms que conformen el que el president de Barcelona Obertura, Ramon Agenjo, ha qualificat de “gal·la d’estrelles” i “gran cimera de la música”.
Un oasi enmig de la paràlisi europea
Els organitzadors s’han mostrat orgullosos de recuperar i tirar endavant aquesta iniciativa, després de la suspensió de l’edició 2020, en una situació sanitària que manté els grans teatres europeus, orquestres i artistes aturats. Una situació que volen aprofitar, tot i ser conscients que enguany les restriccions a la mobilitat no afavoriran l’arribada dels melòmans estrangers. “Però hem decidit donar una continuïtat al festival, i ens estem preparant per quan hi puguin venir des de fora.”, ha afirmat Joan Oller, director general del Palau de la Música Catalana.
El festival s’estén als 10 districtes
Mentrestant, l’Obertura Spring Festival també vol fer créixer el públic local. D’aquí que s’hagin programat 27 concerts a 20 equipaments i espais dels 10 districtes de la ciutat, per tal d’apropar la música a qui, potser, no aniria al Liceu o a L’Auditori. A la llista d’ubicacions es troba una gran diversitat, des de la Model, o centres cívics a seus d’institucions. Es mantenen aquells espais que ja van participar en l’edició del 2019, i s’hi sumen novetats com la Casa Seat, la Fundació Tàpies, el MACBA, el CaixaForum i els centres cívics Can Basté, la Sagrera i Matas Ramis.
Un cicle gratuït amb tres eixos temàtics
Els concerts gratuïts vindran precedits d’una sessió explicativa, que posarà el públic en context de les peces musicals. La programació girarà entorn tres eixos temàtics: l’Univers Robert Gerhard, en commemoració dels 50 anys de la seva mort; la Fusió Europa, amb una representació d’obres dels grans compositors europeus, i una marató de 32 sonates de Beethoven, que s’ha hagut d’ajornar al juny. En tot cas, eren concerts que estaven previstos per a l’edició del 2020 i que el confinament va obligar a suspendre.