L’estiu de 2020 el Museu Marítim va adquirir, finalment, la col·lecció de negatius que van aparèixer fa 17 anys en unes caixes de brossa en un carrer del centre de Mallorca. Poc després es va saber que l’autor era el fotògraf aficionat Joaquín Tusquets de Cabirol. La mostra du per títol “Imatges trobades. La Barcelona marítima de postguerra. El fons de Joaquín Tusquets de Cabirol”.
La comissària de l’exposició i conservadora de la col·lecció fotogràfica del museu, Sílvia Dahl, explica que “pel que sigui, hi ha hagut poques donacions de material fotogràfic del port de Barcelona fetes durant la postguerra. Per això la col·lecció ens interessava molt”.
Viatge en el temps
Després d’una negociació fallida el 2018 i gràcies a una ajuda de la Diputació, al juny es va poder comprar la col·lecció, que consta de 4.317 negatius. S’han fet 130 reproduccions, que són les que s’exposen ara per primera vegada.
La selecció se centra sobretot en el port de Barcelona, per bé que la col·lecció inclou negatius de fotografies fetes a diversos indrets del litoral català i dels viatges que feia Joaquín Tusquets. “És com un viatge en el temps. Veiem un Moll de la Fusta que ja no existeix. Gent passejant-hi i socialitzant. Gent pescant amb canya i pintors amb el cavallet i els pinzells. Imatges ara improbables”, rebla la comissària.
Joaquín Tusquets era un aficionat, que dedicava els caps de setmana a fer excursions fotogràfiques. Però era un empresari amb poder adquisitiu i va poder comprar càmeres i pel·lícula que eren a l’abast de molt pocs. Per això les fotografies, en format 6×6, tenen una alta qualitat.