‘Mothers. A song for wartime’ arrenca amb una “shchedrivka”, una cançó tradicional ucraïnesa precristiana. Durant mil·lennis ha estat cantada per dones i nens del país que, casa per casa, desitjaven sort i salut per a tothom. És un ritual sanador que és tota una declaració de l’obra, que vol servir de catarsi col·lectiva per a dones refugiades de Mariúpol, Kíiv i Butxa, algunes de les localitats que més han patit la invasió russa d’Ucraïna.

“Jo mateixa no puc agafar l’arma però els nostres germans i marits sí que estan participant en la guerra [d’Ucraïna]”, ha explicat en roda de premsa Valeriia Obodianska, una de les intèrprets. “Però les dones sí que podem parlar i podem participar en aquest espectacle”, ha afegit. Per a Obodianska, el més important és evitar que, amb el pas del temps, la guerra quedi en un segon pla: “No podem permetre’ns pensar que aquesta guerra no és la nostra guerra”.

21 dones intèrprets

En l’espectacle hi participen 21 dones d’entre 10 i 71 anys. Formen part del cor de mares per a la guerra fundat per la directora polonesa Marta Górnicka, que es va inspirar en els cors femenins de l’antiga Grècia. L’obra és una successió de ritmes infantils, cançons tradicionals, conjurs i declaracions polítiques que es barregen entre si. També hi ha lloc per a monòlegs de les intèrprets que expliquen les seves vivències personals. “Aquest espectacle vol ser una resposta a la guerra i una prova de crear una comunitat entre dones que han patit els bombardejos”, ha destacat Górnicka.

A Barcelona, el Teatre Lliure de Montjuïc acollirà dues funcions de l’espectacle. Seran aquest dimecres i aquest dijous a les set de la tarda. Després continuarà la gira europea per ciutats com Düsseldorf, Milà i Utrecht.

Comparteix a: