monica del raval

Es deia Ramona Coronado García, però tothom la coneixia com a Mónica del Raval. Aquest dimarts al vespre, la “drag-queen” Samantha Ballentines n’ha comunicat el decés a través de les xarxes socials i les reaccions de reconeixement, condol i record no s’han fet esperar.

Era una dona amb una vida convulsa que feia anys que estava malalta i vivia en una residència, per això darrerament estava desapareguda de la vida pública i mediàtica per problemes de salut. Era coneguda pel seu cabell ros platí, corona de plàstic i maquillatge més que exuberant, així com per no tenir pèls a la llengua a l’hora de parlar de prostitució i del que li vingués de gust en primera persona.

Protagonista d’un documental

Mónica del Raval era coneguda per molts veïns o visitants de la zona, en especial es movia pels voltants de la Filmoteca, però també va aparèixer en diversos programes de televisió, pel·lícules i, fins i tot, l’any 2009 va protagonitzar un documental dirigit per Francesc Betriu anomenat ‘Mónica del Raval’, en què explicava el seu dia a dia com a prostituta durant tres dècades. Betriu va voler deixar un llegat audiovisual per sempre més d’una dona amb una història que el va commoure per la seva biografia i personalitat caracteritzada per la tendresa i sentit de l’humor. La pel·lícula es pot recuperar a la plataforma Filmin.

L’any 2012 el programa ‘Callejeros’ li va dedicar un especial en què va explicar que havia estat amb més de 80.000 homes i també va col·laborar en diverses pel·lícules dirigides per Marc Ferrer com ‘Nos parecía importante’ (2016), ‘La maldita primavera’ (2017) i ‘Puta y amada’ (2018).

Les xarxes bullen en record de la Mónica

Les mostres de condol a les xarxes socials s’han multiplicat. Ha reaccionat a la mort de Mónica del Raval BComú, entitats vinculades al moviment LGTBI+, l’editorial Dos Bigotes i persones que la coneixien i que fins i tot demanen que se la recordi amb un carrer al barri del Raval.