macba exposició mari chordà
Foto: Eli Don (ACN)

(ACN) A partir d’aquesta setmana i fins al 12 de gener del 2025, el MACBA acollirà “Mari Chordà… i moltes altres coses”, una extensa exposició que recull la vida i l’obra de l’artista d’Amposta. Chordà va ser una pionera de la seva generació a l’hora de parlar d’una sexualitat femenina lliure, de plaer, de maternitat o de relacions lèsbiques mitjançant la pintura i la poesia. En aquest sentit, la mostra aplega al voltant d’un centenar de treballs que aborden la seva trajectòria, des dels anys 60 fins a l’actualitat.

La seva comissària, Teresa Grandas, explica a l’ACN que la “presència i la vigència” del seu treball és absoluta, i espera que a partir d’ara se la conegui millor. “És una obra que connecta amb les preocupacions actuals”, afirma.

Dos espais d’exposició i alguna peça inèdita

La mostra inclou una selecció de pintures, escultures, obra gràfica i producció literària de Chordà, així com documentació sobre el seu activisme feminista, amb la qual cosa s’ofereix una gran aproximació al seu treball i la seva implicació social fins avui. També disposa d’alguna peça inèdita, com és el cas del mural ‘Dissoldre’s 2’ (1967/2024) —que s’incorpora a la Col·lecció MACBA—, creat especialment per aquesta ocasió. “És una obra que ella havia pensat com un projecte per un gran mural però que mai no havia arribat a construir i ara s’ha fet específicament per a l’exposició, un gest molt generós”, assegura Grandas.

Dividida en dues parts, l’exposició presenta dos espais diferenciats, un primer que conté peces fetes entre els anys 1964-1974, on es pot veure una obra centrada en el cos femení i en el gaudi d’aquest. Tot plegat, tal com recorda la comissària, en un context “de dictadura franquista” en què la dona estava relegada a un paper de “filla, esposa i mare”.

A la segona sala hi ha la part del seu treball que relaciona aigua i cos, fortament lligat a la seva terra. És en aquest apartat on hi ha exposada la instal·lació ‘Úter/Ou’ (2017/2024), la seva peça més recent, que mostra una coberta de gran format amb una pantalla al seu interior en què es pot veure un vídeo d’una dona nua nedant a l’aigua.

Implicació en la lluita feminista

En paral·lel a la seva activitat pictòrica i poètica, Chordà va participar activament en el moviment feminista, organitzant-se, en col·laboració amb altres dones, en l’impuls de projectes i iniciatives corals que van ser clau per a l’emancipació de les dones, com ara Lo Llar, a Amposta, o laSal Bar —biblioteca feminista, a Barcelona, a partir del qual posteriorment va sorgir laSal, edicions de les dones, la primera editorial feminista de l’estat.

“Mari Chordà… i moltes altres coses” és una coproducció del MACBA Museu d’Art Contemporani de Barcelona i el Museu d’Art Modern de la Diputació de Tarragona. L’exposició és també la més extensa que s’ha fet fins al moment, dedicada a l’obra de l’artista.