Un centenar de trepes, els motlles per fer els dissenys de les rajoles hidràuliques, han vist la llum després de 80 anys oblidades. Es tracta de dissenys elaborats entre el 1900 i 1940 i que formaven part de la producció d’una gran fàbrica barcelonina, de moment els propietaris no han volgut fer pública de quina manufactura es tracta, tot i que sí que han explicat que tenia un despatx a l’Eixample. De fet, aquesta indústria tenia taller propi metal·lúrgic d’on sortien les trepes que després donaven vida amb les seves formes a les rajoles hidràuliques.

El Joan Moliner fa anys que ha començat a endinsar-se en el món de la rajola hidràulica. Les recupera, restaura i fins i tot en fa creacions per a casa, com quadres o taules. Gràcies al seu treball, també històric i de recuperació del patrimoni, va localitzar aquest centenar de trepes.

Trepa i rajola coincideixen

Un dels moments més sorprenents va ser poder comprovar com rajoles que tenia a la seva col·lecció coincidien amb una trepa d’aquesta fàbrica que les havia oblidat tancades en una habitació del garatge. Fins i tot, una de les rajoles amb una petita tara, coincideix amb un punt marcat de la soldadura de la trepa.

Trepa coincident amb una rajola de Joan Moliner

Una desena de trepes per estudiar

Del centenar de trepes localitzades, Moliner n’ha recuperat una desena. Ara, les està estudiant, netejant i restaurant. Espera que formin part de l’Espai Rajola, un centre d’investigació i consulta del món de les rajoles hidràuliques. Moliner explica que és difícil trobar trepes originals del 1900 és “com trobar un catàleg antic” i això dona més informació sobre tot el procés artesà de les hidràuliques i la fàbrica que hi havia darrere. De fet, cada rajola es feia a mà i per tant, cada rajola hidràulica és única.

Trepes cedides a Joan Moliner pel seu projecte Rajoles de Barcelona

Recupera rajoles dels sacs de runa de la ciutat

Aquestes rajoles, avui en dia encara es poden trobar a molts terres d’habitatges de Barcelona amb dissenys molt diferents. Fa un temps que es tornen a valorar com a elements històrics i de disseny, però durant molts anys han acabat en contenidors dels carrers de la ciutat. Joan Moliner va iniciar el projecte Rajoles de Barcelona per recuperar-les i saber on es van fabricar, també per tornar-los el valor i transformar-les en objectes de decoració. A casa seva té unes 1.700 peces, que neteja i poleix per tornar-les al seu aspecte original. “El que més m’agrada és que darrere de les rajoles sempre trobem una mica d’informació del fabricant” explica.

Rajoles per imitar els terres de la burgesia

Les primeres referències que es tenen de les rajoles hidràuliques daten cap a l’any 1880. Es tracta d’un tipus de paviment que va viure la seva època d’esplendor durant el Modernisme. Aquests terres volien imitar els materials que la burgesia utilitzava per als seus habitatges.

Jordi Griset, un apassionat de les rajoles hidràuliques
Griset parla del seu últim llibre, ‘El arte del mosaico hidráulico’, de l’editorial Invisibles, en què reivindica l’art de les rajoles hidràuliques
Comparteix a: