Porten un distintiu amb reivindicacions feministes a la solapa i un barret al cap, el més cridaner possible. L'uniforme ja deixa clar que l'objectiu d'avui no és passar desapercebudes. “És per cridar una mica l'atenció, que la gent quan ens vegi sàpiga que és una lluita en favor de les dones i per això anem tant vistoses, amb mocadors liles, floretes i a més a més, la nota per les pobres que no hi són.” La primera parada de la ruta feminista és als Jardins de Can Bruixa, que porten el nom de la masia que hi havia fa segles i on les dones de la casa s'encarregaven, entre altres coses, del bestiar. Maria Victòria Garcia, Taula Dones les Corts “Es pensava que a Can Bruixa hi havien bruixes. I el que hi havia eren sanadores. I clar en aquell temps, es pensava que el que sabia una mica més que els altres, era cosa de bruixeria.” De Can Bruixa a l'antiga fàbrica de Benet Campabadal on treballaven moltes dones i que ara està a punt d'inaugurar-se com a biblioteca del districte. INSERT “Ho trobo molt interessant perquè jo que sóc del barri hi ha coses que desconec.” I així fins a nou parades. Tota una classe d'història sobre les dones que van marcar el passat de les Corts.

La Taula de Dones de les Corts ha organitzat el recorregut feminista, que ha passat tant per indrets batejats amb noms de dones com per espais on les dones han tingut un paper rellevant en la història de les Corts. Alguns exemples en són el carrer de Contxita Supervia o els Jardins de Clara Campoamor i indrets com la Fàbrica Benet Campabadal o el memorial a l’antiga presó de dones de les Corts.

També han passat per zones com els Jardins de Can Bruixa -que reben el nom de l’antiga masia que hi havia- o Can Deu, on les dones van tenir un paper destacat. A Can Bruixa, per exemple, les dones de la casa van mostrar sempre molta habilitat amb el bestiar fins i tot -es diu- sabien endevinar els poltres que portaven les eugues embarassades. D’aquest do en deien bruixeria i per això a la masia se la va conèixer com a Can Bruixa, assegura Maria Victòria Garcia, de la Taula de Dones de les Corts.

Garcia reconeix que les dones no tenen la mateixa presència en el nomenclàtor que  els homes i, a més, no reben el mateix tracte. Assegura que de vegades es bategen els carrers només amb el cognom de manera que no se sap que són dones o no es concreta quin càrrec van tenir, cosa que sí que passa amb els homes, assegura Garcia.

L’itinerari és l’activitat central dels més de 25 actes que el districte de les Corts ha organitzat per a aquest 8 de març i que s’allargaran fins al dia 30. Molts compten amb la col·laboració dels diferents grups de dones de les Corts.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a