L’arxiver en cap de l’Ajuntament de Barcelona, Joaquim Borràs, ha assegurat que durant la celebració de l’aniversari es vol “sensibilitzar i apropar l’arxiu” als ciutadans per trencar amb la imatge d’“institució distant, de lloc fosc i de limitada a uns quants”. En aquest sentit, el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha apuntat que les noves tecnologies plantegen “l’oportunitat de posar a l’abast de sectors molt amplis coneixements que abans eren molt restringits”.

El programa d’activitats tindrà tres potes. La lúdica inclourà, entre d’altres, un concurs de coneixements sobre elements relacionats amb l’AHCB, un recital poètic i un concert de música oblidada, amb partitures que conformen el fons de l’arxiu. La divulgadora tindrà una tertúlia col·loqui, una exposició sobre la història de l’equipament i una visita guiada a les entranyes que habitualment estan tancades al públic, com la sala on es fa la conservació dels documents. La tercera branca, l’acadèmica, tindrà una jornada d’arxius històrics en l’era digital i un homenatge a Agustí Duran Sanpere, l’impulsor de l’AHCB i primer director.

A més a més —i en la línia d’obrir l’arxiu a tota la ciutadania—, la cap de Fons i Col·leccions de l’arxiu, Carme Martínez, ha dit que la celebració de l’aniversari servirà per retre homenatge i agrair la tasca a les famílies i als fons particulars que han cedit documents a l’AHCB: “Són molts i intentarem arribar a tothom”, ha dit.