El barri del Poblenou té quatre capgrossos nous: el periodista Josep Maria Huertas, la cantant Carmen Amaya, el dibuixant Josep Maria Subirats i la soprano Maria Espinalt. Els ha creat l’entitat Amics de la Comparsa de Capgrossos del Poblenou —recentment estrenada— amb l’objectiu de commemorar el 150è aniversari de la festa major, aquest 2022.

Cultura popular per reivindicar la història del barri

Tots quatre models han estat creats per Òscar García, que explica que es van triar dos homes i dues dones amb la idea de reivindicar els personatges històrics que ha tingut el Poblenou i donar-los a conèixer entre els veïns, en especial els més joves. García reconeix que s’han triat dos noms “força populars com són el periodista Josep Maria Huertas o la cantant Carmen Amaya i dos més desconeguts però, alhora, reconeguts als seus sectors com Subirats o Espinalt”.

150 anys de la Festa Major del Poblenou, en imatges
Se celebra des del 1872 i té l’origen en la festa major de la parròquia del Taulat, una de les moltes que se celebraven llavors a Sant Martí

Una gira per donar-los a conèixer

Els capgrossos han ballat per primera vegada durant els actes de la festa major del barri, aquest setembre, i ara comencen una gira per diversos equipaments del districte de Sant Martí, on estaran exposats amb la idea que els usuaris els coneguin i els facin seus.

Els capgrossos ballant a la Festa Major del Poblenou

Quatre capgrossos més en un futur

García assegura que ha treballat pràcticament mig any en aquests quatre capgrossos. Una inversió de temps i diners important que s’ha sufragat amb subvencions i molta voluntat per part dels integrants de la comparsa. Assegura, però, que la idea és crear-ne quatre més si “hi ha pressupost i, sobretot, voluntaris per portar-los”, puntualitza.

Els capgrossos s’han fet a la manera tradicional: amb fang, escaiola i pintures a l’oli i pesen entre cinc i sis quilos. Segons García, per a l’elaboració s’ha tingut en consideració fins a l’últim detall: el vestit que porta la Maria Espinalt és una reproducció de l’original que va dur a l’òpera ‘Marina’.

Comparteix a: