Exposició 'Els mons d’Alícia. Somiar el país de les meravelles', al CaixaForum
Foto: Guillem Roset (ACN)

(ACN/Redacció) El CaixaForum ha presentat aquest dijous l’exposició “Els mons d’Alícia. Somiar el país de les meravelles“, que es podrà visitar fins al 16 de febrer. Es tracta de la primera i més àmplia mostra sobre el fenomen generat per aquesta heroïna moderna. La iniciativa és una col·laboració amb el Victoria and Albert Museum de Londres.

La nova temporada del CaixaForum viatja al país de les meravelles i a l’univers barroc de Rubens
El centre cultural acollirà quatre estrenes expositives durant la temporada 2024-2025

Un món “fantàstic i absurd”

L’exposició endinsa l’espectador en un món “fantàstic i absurd” a través de 312 objectes i obres d’art. Aquests ofereixen una visió de gran abast sobre la influència i l’impacte dels dos llibres que protagonitza el personatge d’Alícia. Gairebé 160 anys després de la seva creació, l’obra de Lewis Carroll encara és una font d’inspiració per als lectors.

De la llodriguera als miralls, l’estrafolari viatge de l’Alícia

Amb una posada en escena a càrrec de l’escenògraf i dramaturg Ignasi Cristià, el recorregut proposa als visitants convertir-se en Alícia per un dia i fer el viatge de la protagonista a través de textos. El circuit juga amb un espai amb canvis d’escala, colors, escenaris i formes, en un viatge entre el real i l’imaginari. L’exposició s’ha inspirat en la literatura, el cinema, la fotografia, les arts plàstiques, el disseny, la moda, la ciència i el teatre, per oferir una experiència fidedigna als visitants.

Només entrar a la mostra, el visitant rep la benvinguda de Lewis Carroll a través d’un telèfon. A partir d’aquí se succeeixen escenes icòniques com la caiguda a través de la llodriguera del conill, la festa del te del Barreter, el bassal de llàgrimes i els naips de la Reina del Cors.

En aquest particular viatge qui s’hi endinsa és transportat a diferents llocs de fantasia a través del temps, l’espai, el joc i la reflexió final es pregunta si realment és estrany el món d’Alícia.

A l’imaginari col·lectiu després de 160 anys

Una de les principals qüestions que planteja la visita és per quin motiu una obra victoriana escrita el 1865 continua formant part de limaginari col·lectiu. Són uns personatges que empenyen els seus observadors a ser més creatius, curiosos i a qüestionar-se les normes establertes.

Els antecedents i el context literari de la creació d’Alícia, la popularitat de la història entre els cineastes, la consolidació de la icona d’Alícia amb la pel·lícula de gran impacte cultural realitzada per Disney o la influència a la creació artística, musical i cultural popular són altres dels punts destacats del recorregut.