L’Arxiu Històric Fort Pienc s’ha submergit en el passat industrial del barri i ha rescatat la memòria de prop de 300 empreses. L’exposició d’aquesta entitat pionera, amb 20 anys de trajectòria, ha recuperat també molt material gràfic gràcies al treball de recerca i la col·laboració de veïns. La mostra es pot veure al Centre Cívic Fort Pienc fins al 17 de juliol.

El passat fabril sobre el mapa

Gisela Boronat, una de les pioneres de l’Arxiu Històric Fort Pienc, explica la tasca de recerca que s’ha fet des de l’arxiu i els ha portat a localitzar 273 empreses actives al barri: “Hem buidat memòries, programes de festes majors, hem estat rebuscant a mil arxius“. Tota aquesta informació l’han plasmada en mapes.

Han estructurat la informació sobre tres zones del barri

El Fort Pienc se situava entre Sant Martí i Barcelona i molt a prop de l’Estació del Nord. Boronat remarca que “era un barri de treballadors, obrers, amb fàbriques” i aquesta història és tan important com la de l’eixample senyorial. Han aprofundit en 10 d’aquestes empreses, però saben que encara hi ha feina a fer i per això fan una crida a aportar més informació sobre el passat industrial del barri.

Fotografies cedides per les famílies

L’arxiu ha tingut la complicitat de veïns i també de les famílies hereves d’aquestes empreses, algunes de les quals segueixen en funcionament fora del barri. És el cas de Laurendor, que va començar el 1936 com a una petita activitat familiar, i també d’Aldrufeu Hermanos, una jardineria on molts veïns hi anaven fins i tot a fer el passeig del diumenge.

Entitat distingida amb la medalla d’honor

Coincidint amb el 20è aniversari de l’Arxiu Històric Fort Pienc, l’entitat ha estat reconeguda amb la Medalla d’Honor de Barcelona. És un reconeixement a aquesta entitat pionera de la recuperació de la memòria dels barris.