“Chiharu Shiota. Cadascú, un univers” és el títol de l’exposició que s’inaugura aquest dijous, 21 de març, a la Fundació Tàpies en el marc del centenari del naixement d’Antoni Tàpies. “Hi ha elements i símbols compartits pels dos creadors, com poden ser les cadires, però també preocupacions coincidents, com la memòria, el cos o la malaltia”, explica Imma Prieto, directora de la fundació i comissària de l’exposició.
Chiharu Shiota és hereva de tota una generació d’artistes de principis dels 70. Es va formar al Japó, on va estudiar belles arts, i va continuar estudiant a Berlín amb Marina Abramovic i Rebecca Horn, dues de les seves principals influències, juntament amb Ana Mendieta. Viu actualment a la ciutat alemanya.
2000 cabdells de llana i 43 cadires
El títol de la mostra és també el de la instal·lació que ocupa bona part de l’espai expositiu: una immensa xarxa de 266 quilòmetres de fil de llana vermella. Això fa que la visita s’apropi a una experiència immersiva. Els fils estan arrelats en 43 cadires de mercats de puces. La xarxa és el circuit sanguini i la connexió neuronal; les cadires, individus. “Com Tàpies, empra cadires velles perquè tenen capes de memòria”, detalla Prieto.
Una altra instal·lació és ‘Fora del meu cos’, feta amb cuir boví, bronze i corda. “La va crear mentre rebia quimioteràpia i expressa com sentia que el seu cos no li pertanyia”, comenta la comissària. La dicotomia entre vida i mort és una constant en l’obra de Shiota.
A més de les dues instal·lacions de gran format, s’exposen dues obres sobre paper pintades amb les mans –una tècnica que també emprava Tàpies– i cinc escultures. La mostra es pot visitar fins al 23 de juny.