Aquest cap de setmana, el Taller Masriera obre les portes i ofereix les primeres visites guiades a l’interior. L’edifici neoclassicista situat al número 70 del carrer de Bailèn s’ha convertit en un nou equipament municipal de la Dreta de l’Eixample. A través d’aquestes visites, els ciutadans poden conèixer la història d’aquest espai marcat per diverses etapes.
Les sessions explicatives són d’entre 30 i 45 minuts i se’n faran tres durant el matí del primer dissabte de mes: a les 10.30 h, a les 11.30 h i a les 12.30 h. A cada visita hi assisteixen 15 persones, un format de grup reduït i amb possibilitat de canvis si la situació d’emergència sanitària ho requereix.
L’ús públic d’aquest edifici ja ha començat
Dolors Illa, membre de la Plataforma Masriera i AV Dreta de l’Eixample, ha celebrat que amb aquestes visites s’ha donat el tret de sortida a l’ús públic d’aquest edifici que feia 11 anys que estava en desús. L’Ajuntament va adquirir-lo el mes de juliol i, a l’octubre, més de 300 persones van visitar-lo durant les 48H OpenHouse Barcelona.
A banda de les visites mensuals, el veïnat del barri vol anar més enllà i que l’espai aculli un ateneu i es contempli com un equipament per “reteixir l’associacionisme veïnal”, segons ha explicat Illa.
De taller de pintura a convent de monges
Dissenyat per l’arquitecte Josep Vilaseca i Casanovas, el Taller Masriera va néixer el 1882 i, fent honor al seu nom, es va constituir com un taller de pintura i escultura. La construcció va ser un encàrrec de Josep Masriera i Francesc Masriera, però temps després, cap als anys 20, la seva funció va canviar. Aleshores s’hi va fundar l’Stadium, un teatre amb 400 localitats que va estar actiu fins abans de la Guerra Civil i per on van passar personalitats com Lorca.
A mitjan s.XX, descendents dels germans Masriera van cedir l’espai a una entitat catòlica que la va regentar des del 1951 fins al 2009. Durant els últims anys funcionava com un convent de monges: un fet que alguns dels veïns desconeixien arran del “poc moviment” que hi veien.
Objectes i relíquies amb història, per catalogar
Els diferents usos de l’edifici han condicionat els espais i l’ambientació de moltes de les sales on s’han anat acumulant objectes i relíquies que cada etapa ha deixat al seu pas. Segons explica Jaume Artigues, president de l’AV Dreta de l’Eixample, ara caldrà classificar, catalogar i decidir què es fa amb aquest material abans que l’edifici es converteixi en un equipament municipal. Sota capes de pols s’hi troben fotografies, escriptoris, mobles antics, taules de billar i tants altres elements que encara viuen a les entranyes del Taller Masriera i que els visitants podran descobrir en les visites guiades.