El Museo de las Colecciones Reales de Madrid s’emporta el premi FAD d’arquitectura. El jurat ha destacat d’aquesta obra “l’arquitectura monumental i sòbria que ofereix una espacialitat rotunda, lliure de detalls, de factura precisa i emocionant”. També han valorat com els autors, l’estudi Mansilla y Tuñón Arquitectos, han resolt amb elegància una condició múltiple: proveir un espai dedicat a la mostra d’obres de grans dimensions de les col·leccions reials; involucrar el present en la sèrie històrica d’ampliacions del Palau Reial, i construir un basament d’escala urbana sota la ciutat de Madrid vista des de l’accés sud-oest.
El premi FAD d’interiorisme ha recaigut en l’obra ‘Pontejos 9’. Aquest projecte és una obra de rehabilitació integral que treballa tant en l’àmbit material com en la dimensió intangible de la memòria de Madrid. Una actuació que han desenvolupat els arquitectes Victoria Acebo i Angel Alonso que va més enllà de la mera incorporació d’un vell edifici d’habitatges al mercat immobiliari, ofereix una pràctica alternativa.
El projecte de rehabilitació del Parc de Joan Oliver a Badia del Vallès ha estat guardonat en la categoria ciutat i paisatge. El que s’ha valorat en aquest projecte és que la principal intervenció sobre aquest parc es sota terra per solucionar les inundacions constants d’ aquest espai abans de fer-ne la reforma. La valoració del jurat destacar com han resolt “de manera exemplar un parc que no imposa jerarquies d’ús i per apostar per una intervenció invisible que potencia el cicle ambiental”.
El premi FAD en categoria d’intervencions efímeres ha estat per a les columnes commemoratives dels 30 anys de la reconstrucció del pavelló alemany a Barcelona. El jurat en valora el fet de “reconstruir i dignificar amb materials reciclats un dels elements bàsics de l’arquitectura, aconseguint un ric diàleg d’oposats”. Destaca l’enfrontament entre els bidons units en vertical per un simple cordó de soldadura amb l’horitzontalitat del pavelló de Barcelona. És una obra de Luis Martínez Santa-Maria i Roger Sauquet Llonch.
El Jardin Niel, situat a Tolosa, s’ha fet amb el Premi FAD en categoria internacional. És un projecte de Miquel Batlle i Michèle Orliac que integra perfectament topografia, vegetació i mobiliari. Dos materials articulen tota la intervenció el maó i l’acer que s’utilitza de manera puntual. El jurat n”ha dit “té una multiplicitat de virtuts en un resultat perfectament equilibrat entre el treball i el temps”.
També s’ha lliurat el Premi FAD en categoria de pensament i crítica que aglutina els millors textos dedicats a l’arquitectura publicats durant el 2016. S’han emportat el guardó Carlos García Vázquez per la publicació ‘Teorías e historia de la ciudad contemoránea’ i Lluís Alexandre Casanovas, Ignacio González, Carlos Mínguez, Alejandro Navarrete i Marina Otero per ‘Afer belonging. The objects, spaces, and territories of the ways we stay in transit”.
Enguany s’ha celebrat la 59a edició dels Premis FAD, als quals s’han presentat un total de 463 obres entre totes les categories. El lliurament de guardons s’ha fet aquest dijous al vespre a l’auditori exterior del Disseny Hub Barcelona.