Mammalia és la paraula llatina per a ‘mamífer’ i és també el títol de la primera novel·la d’Elisenda Solsona, un relat que la mateixa autora ha definit al betevé directe com “un homenatge a la no maternitat”. Aquesta obra ha estat presentada a La Setmana del Llibre en Català i arriba després de l’èxit de Satèl·lits, un recull de contes que l’autora va publicar el 2019.

“La llavor d’aquesta novel·la és un viatge que vaig fer a França fa 10 anys quan estava passant per un procés d’infertilitat”, ha explicat Solsona. Ha estat una dècada treballant en aquesta idea i, pel camí, ha publicat Satèl·lits i també ha sigut mare. En aquesta obra ha volgut plasmar tot el que va passar quan no podia ser-ho. Ha confessat que “el missatge que rebia llavors de la societat era que si no podia ser mare, no podria tenir una vida bonica”.

Apropar-se a la maternitat sense romantitzar-la

A les pàgines de Mammalia, l’autora explica els “horrors” de les clíniques de fertilitat, “la violència cap al cos de les dones” i la “infantilització” que pateixen quan se submergeixen en un procés de fertilitat. Solsona reivindica que cal apropar-se a la maternitat sense romantitzar-la i celebra que ara ja es faci des del cinema i la literatura. “Quan no podia tenir un fill, em vaig sentir sola; ara tindria la literatura, el cinema i les dones que en parlen”, assegura.

La protagonista de la novel·la és la Cora, una nena de vuit anys que vol reconstruir la seva infància perquè li ha quedat boirosa. En aquest viatge introspectiu, però també cap a l’exterior, hi tenen un paper molt important els fenòmens meteorològics, com el vent i la pluja. Solsona explica que aquesta és una història “molt intimista”, però “amb tocs de ciència-ficció”, que treballa a partir del paisatge, que és “com un personatge més”.

La propera obra de l’autora tractarà sobre l’amistat

L’autora ha explicat que ja està treballant en una nova idea i que el tema que explorarà serà l’amistat. “Espero que aquest cop no em costi 10 anys escriure’l”, ha confessat, “espero que sigui un conte”.