(Agències/Redacció) El Sol d’Or Especial del festival Suncine d’aquest any, en reconeixement a una persona o entitat per la seva contribució al medi ambient mitjançant el cinema, ha correspost al cineasta, líder d’opinió i activista francès Cyril Dion. Dion és conegut pel seu enfocament optimista i orientat a solucions, sempre cercant mostrar exemples de canvi positiu en lloc de centrar-se únicament en els problemes ambientals.
Tot i així, tant el cineasta francès com la resta de premiats mostren una mirada crítica a les cimeres del clima, en particular a la que va arrencar fa uns dies a Bakú (l’Azerbaidjan), la COP29. “No espero res d’aquesta cimera… Fa gairebé 30 anys que diem que hem de fer alguna cosa per canviar, que hem de salvar el clima, però no ho volen fer; i mentre els líders polítics i els governs es guien pel que dicten les grans empreses i el poder dels diners, podem organitzar tantes cimeres mundials com vulguem, que no canviarà res”, ha dit Dion.
Palmarès de la 31a edició del festival
A més d’aquest guardó especial, les cinc produccions premiades de la 31a edició del Suncine, Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient, han estat:
– Sol d’Or al millor documental per a Patrullaje, de Camilo de Castro i Brad Allgood, sobre la missió heroica de les comunitats indígenes per salvar els boscos tropicals a Nicaragua.
– Sol d’Or al millor documental Ñ per a Respira, mama, de Meri Collazos, que narra la lluita d’una mare pel dret a un aire net.
– Premi Mirades per a When the floods come (‘Quan arribin les inundacions’), de Nyal Mueenuddin, un viatge de 3.000 km al llarg del riu Indus per descobrir l’impacte humà de les inundacions del 2022 al Pakistan.
– Premi Monarca documental per a The art of giving (‘L’art de donar’), de Mickael Couturier, una impactant història sobre els nens recol·lectors d’escombraries a Bali.
– Premi Monarca d’animació per a Greenwash, d’Andres Bronnimann, una crítica contundent al comerç interessat del moviment verd.
Els efectes del canvi climàtic, tema recurrent en aquesta edició
Segons l’organització, els documentals premiats aborden temes molt variats, des de la destrucció de boscos tropicals a Centreamèrica fins a la contaminació atmosfèrica i l’impacte humà de les inundacions al Pakistan. De fet, els efectes del canvi climàtic són un dels temes més recurrents en aquesta edició del Suncine, la qual cosa mostra la gran preocupació ciutadana davant la pitjor crisi ambiental que estem vivint.
Després de la clausura de les projeccions presencials de la present edició del Suncine, la programació del festival continuarà disponible per a tot Espanya fins al dia 23 de novembre a l’aplicació Suncine i a les plataformes CaixaForum, 3Cat i La Xarxa.