(ACN/Redacció) La sala 2 del CCCB acull fins al 4 de maig la gran exposició immersiva “Amazònies. El futur ancestral”. Ofereix un recorregut pels rius, boscos, sons, olors, rituals i històries humanes d’aquesta regió que és la selva tropical més gran del planeta, habitada per 30 milions de persones de nou països diferents.
El comissari, Claudi Carreras, ha comptat amb l’assessorament de nou experts de la regió amazònica indígena per a aquesta exposició que planteja com ens hem anat allunyant sistemàticament del que és la natura. Segons Carreras, “es planteja una dicotomia entre el progrés occidental i el seu extractivisme voraç, basat en el creixement lineal, i una cosmovisió, la indígena, que forma part intrínseca de la natura”.
“Sense l’Amazònia no podríem viure. És un ecosistema a protegir”
Carreras afirma també que s’ha volgut fugir de la tòpica mirada exotitzant, aquella que percep l’Amazònia com un espai salvatge, i en reivindica la protecció, atès que “està demostrat científicament que si continuem amb el ritme de desforestació i aniquilació de les selves tropicals, acabarem amb el planeta”.
Quatre murals pintats a Barcelona
L’exposició inclou obra de 90 creadors, artistes i col·lectius indígenes. Quatre murals han estat pintats in situ al CCCB per l’equatorià Elías Mamallacta, els peruans Olinda Silvano i Cordelia Sánchez, el també peruà Rember Yahuarcani i el Col·lectiu Mahku.
També inclou una instal·lació artística de Nereyda López i muntatges audiovisuals d’Andrés Cardona. S’hi recreen, a més, espais on es poden escoltar sons i músiques de l’Amazònia i, fins i tot, olorar-ne el territori. També hi ha la construcció d’una maloca, un important espai de coneixement emprat pels indígenes.