El president del Grup Municipal d’Unitat per Barcelona, Jordi Portabella, ha dit que, després de fer que l’entrada al Castell de Montjuïc fos de pagament, l’opció de donar accés gratuït amb el carnet Gaudir+BCN -vigent des de l’1 de juny- va ser una “pura arbúcia per poder complir el compromís polític assolit després amb el PP”. Segons Portabella, aquest carnet, creat per donar entrades gratuïtes als barcelonins per al recinte monumental del Parc Güell, és una mala solució tant per a aquest parc com per al Castell. Per fer-se’l, els ciutadans han de demanar hora i acudir presencialment a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà de Gràcia, a la d’Horta-Guinardó o bé la central, a la plaça de Sant Miquel. Res a veure amb la ubicació del Castell de Montjuïc, al districte de Sants-Montjuïc. A més, segons Portabella, aquesta mesura tan restrictiva no té sentit en el cas del Castell de Montjuïc, que no està pas tan massificat com el Parc Güell.

El tinent d’alcalde de Cultura, Jaume Ciurana, ha confirmat que, tal com es va aprovar en la darrera reunió d’aquesta comissió, el carnet Gaudir+BCN ja permet als barcelonins entrar gratuïtament al Castell de Montjuïc. Ciurana també ha recordat que els diumenges a la tarda tothom hi pot entrar gratis, així com el primer diumenge de mes durant tot el dia, i que tampoc no paguen entrada els menors de 16 anys. Segons el regidor de Cultura, donar accés al Castell amb el carnet de biblioteques no tindria sentit, perquè aquest carnet sí que ofereix descomptes en entrades a museus, però mai la gratuïtat. A més, només el 0,78% dels usuaris del carnet de biblioteques ha fet servir aquests descomptes.

Així doncs, la proposta de Portabella no ha tirat endavant, perquè CiU i PP hi han votat en contra. El PSC i ICV-EUiA s’han abstingut. La socialista Núria Carmona ha ratificat el compromís del seu grup amb el sistema de gratuïtat mitjançant el carnet Gaudir+BCN, però ha insistit que el consistori hauria d’unificar tots els carnets culturals que hi ha ara mateix a la ciutat: el de biblioteques, el Gaudir+BCN, el BCNcultural (vinculat al TresC), el del recinte de l’Hospital de Sant Pau… Des d’ICV, Isabel Ribas ha proposat que els carnets s’unifiquin a partir del de les biblioteques i que el Castell de Montjuïc sigui un espai públic dedicat a la memòria democràtica, la cultura de la pau i centre d’interpretació de la muntanya, no només un museu o un mirador.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a