calaix de sastre
Foto: Biblioteca de Catalunya

(ACN) La Biblioteca de Catalunya ha digitalitzat ‘Calaix de sastre’, el dietari que va escriure entre el 1769 i el 1819 Rafael d’Amat i de Cortada, el baró de Maldà. L’obra relata en un llenguatge popular i col·loquial el dia a dia de la ciutat de Barcelona, inclosos notícies i comentaris sobre el conflicte napoleònic. Els 69 volums de la col·lecció consten també de textos dedicats a la narració dels viatges i les excursions que el baró feia a les seves possessions, i d’algunes peces literàries breus i altres textos sobre diversos temes.

‘Calaix de sastre’ es considera un dels màxims exponents de la prosa memorialista i autobiogràfica dels segles XVIII i XIX a Catalunya.

dietari calaix de sastre
Foto: Biblioteca de Catalunya

Una font “indiscutible” per a la investigació de la Barcelona de l’època

La Biblioteca de Catalunya assenyala que ‘Calaix de sastre’ és una font “indiscutible” per a la investigació de la Catalunya de l’època, especialment de la ciutat de Barcelona, en àmbits com la llengua i la literatura, l’art, la geografia, la història, les tradicions, la religió i la biografia, entre d’altres.

La Biblioteca de Catalunya va adquirir 61 volums de l’obra el desembre del 2023. En aquesta col·lecció s’hi inclouen també vuit volums de la mateixa sèrie, adquirits amb anterioritat i que es conservaven en el fons de la biblioteca.

Ja es poden consultar en línia

Un cop digitalitzats, els manuscrits ja es poden consultar en obert en línia a Memòria Digital de Catalunya i també a Transcriu-me!!, des dels quals tothom que ho vulgui pot contribuir a fer-ne la transcripció per facilitar que es pugui cercar a text complet.

Transcriu-me!! és una iniciativa de col·laboració (“crowdsourcing”), impulsada per la Biblioteca de Catalunya, amb el suport del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC). S’adreça al personal investigador i a la ciutadania en general, amb l’objectiu de millorar l’accés als continguts digitals que publica la Biblioteca de Catalunya quan es tracta de manuscrits que no es poden transcriure mitjançant procediments automàtics.