Les imatges guardonades capten el dolor de la població de Gaza durant els atacs del novembre passat. BERNAT ARMANGUÉ, fotògraf "Un grup de familiars i amics van entrar a dins de la morgue per comprovar si era veritat el que havien sentit, que un ésser estimat havia mort, i són les reaccions inicials en veure i descobrir la notícia. És el moment en què s'estan acomiadant i em va cridar l'atenció com aquella persona agafava la mà amb aquella tendresa i deia 'adéu' i l'acariciava. Parla de la gent, de les emocions." Fa gairebé cinc anys que Armangué retrata la vida diària del Pròxim Orient. "L'experiència i l'estar alerta del que està passant és el que fa que vagis a un lloc o a un altre, també combinat amb l'instint de cadascú. I no sóm transparents. La gent és conscient de la nostra presència allà i l'objectiu és intentar molestar el mínim possible, tenir una intervenció mínima dins la vida d'aquestes persones." Va començar treballant com a fotoperiodista a Terrassa, i després a Barcelona, abans de fer el salt a l'agència nord-americana AP. "A cada lloc hi treballes d'una forma diferent. No és el mateix un partit de futbol o una festa popular que cobir el que diem nosaltres, un 'riot'. Tot i així hi ha patrons comuns que és intentar explicar la història del que està passant allà i fer imatges que puguin resumir-ho tot i transmetre-ho."
ha guanyat el primer premi en la categoria de sèrie de fotografies que expliquen una història. Una de les imatges, titulada ‘Últim petó’, que mostra un familiar fent un petó a la mà d’un cos sense vida a la morgue de l’hospital de Shifa, a Gaza capital, també ha obtingut un dels premis més importants dels Estats Units, el Photo of the Year, en la categoria de General News.
Armangué treballa des de fa gairebé cinc anys a la seu de l’agència AP al Pròxim Orient. Segons ha explicat a BTV en una entrevista a través de Skype, la importància que una fotografia expliqui la història del que el fotògraf està vivint i pugui servir per transmetre-ho.
Els premis World Press Photo 2013 s’han atorgat a 54 fotògrafs de 32 nacionalitats en nou categories temàtiques, en una competició a la quals s’han presentat 103.481 instantànies de de 5.666 fotògrafs procedents de 124 països.